1,4 милиарда щатски долара са необходими, за да може всяко сирийско дете да се върне обратно в училище, обявиха хуманитарни агенции

04.02.2016 09:24

 

Само набирането на още средства от дарители би могло да спаси едно цяло поколение от последствията на конфликта в Сирия 

Аман, 2 февруари 2016: Бъдещето на едно цяло поколение сирийски деца и младежи е в опасност, ако на срещата на дарителите в Лондон тази седмица не бъде даден приоритет на необходимите финанси, за да се върнат децата на училище, това заявиха представители на хуманитарни агенции в отговор на бруталните конфликти, разкъсващи Сирия. Данните са от доклад на УНИЦЕФ под надслов "БЕЗ ИЗГУБЕНО ПОКОЛЕНИЕ - доклад за състоянието на децата от Сирия".

Близо 5 години на криза, около 4 милиона деца и младежи на възраст от 5 до 17 години от Сирия и съседните страни се нуждаят от помощ за образование си. В това число се включва 2,1 милиона деца от Сирия и 0,7 милиона сирийски деца, които са извън училище, разселени в Турция, Ливан, Йордания, Ирак и Египет.

Миналата година, съвместните усилия на правителствата и международните партньори помогнаха на повече от 1 милион деца и младежи в Сирия да се възползват от формални или неформални възможности да се обучават. Но докато все още не се вижда политическо решение на един от най-бруталните конфликти, с които се е сблъсквал светът от десетилетия насам, броят на децата, които са извън училище ще продължава да се покачва.

Именно криза в образованието, породена от конфликтите в Сирия, е в светлината на прожекторите на голямата конференция в Лондон, този четвъртък, 04.02.2016 г., ръководена от Обединеното Кралство, Германия, Кувейт, Норвегия и Обединените Нации. Лидерите на повече от  30 страни се очаква да се присъединят, с цел да се наберат нови средства, които да отговорят на неотложните, дълготрайни нужди на онези, засегнати от кризата.

Преди срещата, групите за помощ и агенциите на ООН, които са ангажирани с инициатива „Без изгубено поколение“, призовават за събиране на 1,4 милиарда долара, за да помогнат на 4 милиона деца и младежи в Сирия и съседните на нея страни, да получат достъп до формални и неформални образователни възможности.

„Мащабът на кризата за децата се увеличава през цялото време, поради което в момента съществува риск, Сирия да изгуби едно бъдещо поколение“, заяви д-р Питър Салама, регионален директор, Среден Изток и Южна Африка, УНИЦЕФ - агенцията която координира инициативата.

„В резултат на работата на партньорите и дарителите, образованието и закрилата сега са приоритет. Но онова, което трябва да обсъдим в Лондон е необходимата стъпка към промяната, за да върнем обратно в училище всички деца, да защитим онези, които са в риск от отпадане, да разширим мрежата от безопасна и приобщаваща учебна среда, да наемем и обучим повече учители, да подобрим качеството на образованието и да подкрепим развитието на умения за справяне с технически, професионални и ежедневни дейности. 

На срещата в Лондон правителствата ще бъдат призовани да притиснат страните в конфликта в Сирия и онези, които го подкрепят, за да бъдат спрени нападенията на училища и други учебни места, в съответствие с Международните хуманитарни стандарти. 

В Сирия убийствата, отвличането и арестуването на ученици и учители се е превърнало във всекидневие, заедно с произволните атаки върху училищата. Едно на всеки четири училища не може да бъде използвано, защото е било разрушено, разбито или е използвано от вътрешно разселени хора или с военни цели.

Инициативата „Без изгубено поколение“ стартира през 2013 г., за да разшири възможностите за обучение в защитена среда за децата и младите хора в Сирия и съседните на нея страни. До края на 2015 г.:

:: 1,2 милиона деца и младежи в Сирия са се възползвали от подобрени възможности за формално и неформално обучение, в това число 51 000 палестински бежанци от Сирия, които са били записани в 305 училища на агенцията на ООН за подпомагане и работа за палестинските бежанци в Близкия Изток (U.N.R.W.A)

:: Децата и младежите в Сирия и региона сега имат достъп до специални материали за самообучение, изработени съвместно от Министерство на образованието в Сирия и Организацията на Обединените Нации,  достъпни и на хартиен носител.

:: 650 788 деца на възраст от 3 до 17 години в Египет, Ирак, Йордания, Ливан и Турция получават технически пособия и подкрепа, чрез безвъзмездни финансови средства.

:: Повече от 600 000 деца и младежи получават подкрепа, за да се справят със стреса причинен от насилието.

:: 575 000 деца и младежи са се възползвали от опреснителни часове и алтернативно обучение.

:: 10 000 младежи са записани за професионално обучение.

Партньори на Инициативата „Без изгубено поколение“ са: International Medical Corps, Intersos, Save the Children, World Vision, Mercy Corps, Norwegian Refugee Council; UK AID, the European Union, US AID, US State Department, Canada; OCHA, UNHCR, UNICEF, UNRWA, UN Women, WFP

За УНИЦЕФ   
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. 

За повече информация:  
Жаклин Цочева    
Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,    
тел.: 02/9696207  
E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Училище без насилие

14.11.2007 in Проекти

Със своята кампания срещу насилието над деца УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето целят да повишат ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Осъдени без детство

15.04.2014 in Проекти

Изпрати SMS на 1021 и дари еднократно 2 ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.