2 Месеца след земетресението в Непал - как българите помогнаха на децата и техните семейства

25.06.2015 12:52

 

 

УНИЦЕФ използва множество комуникационни канали и партньорства за насърчаване на финансова подкрепа и солидарност 

 

:: Чрез дарение онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България    

  • 306 дарители са превели различни суми на обща стойност 12 803 левa. 

 

::  Чрез дарителските банкови сметки на УНИЦЕФ България 

  • 153-ма дарители са превели различни суми по банков път общо 35 115 лева 

 

:: Чрез SMS с текст „NEPAL” на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. а ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори. 

  • 54 788 дарители помогнаха на децата в Непал чрез изпращането на кратки мобилни съобщения и мобилизираха ресурс за 128 152 лева.  

 

ОБЩАТА СУМА НА НАБРАНИТЕ СРЕДСТВА ОТ УНИЦЕФ БЪЛГАРИЯ Е 176 070 ЛВ. ТЕ СА РЕЗУЛТАТ ОТ ДАРЕНИЯТА НА 55 233 ИНДИВИДУАЛНИ ДАРИТЕЛИ И 20 КОМПАНИИ. 

УНИЦЕФ България БЛАГОДАРИ на всеки дарител и на всяко колективно усилие в медиите, партньорските организации от неправителствения сектор и представителите на бизнеса!

Специални благодарности на: 

-   NOVA TV, която беше стратегически медиен партньор на УНИЦЕФ и спомогна най-много за набирането на SMS-и, които представляват огромна част от общо събраните средства. Медията излъчи поредица от репортажи, посветени на ситуацията в Непал, екип на телевизията беше първият от България, който отрази случващото се на място и показа дейността на УНИЦЕФ.  NOVA TV излъчваше редовно в новините и публицистичните си предавания видео-апел за подкрепа на децата в Непал. Това беше основен канал за мобилизиране на солидарност и съпричастност сред българския народ; 

-  Economedia, Web Media Group, Dir.Bg, Информационна агенция „Фокус“, вестникарска група „България“, UNA News, които ни подкрепиха, като разположиха банери и информация в сайтовете си за начините за даряване към УНИЦЕФ; 

-  „Мега Мол“ и „Сердика Център“, които ни подкрепиха в социалните мрежи и чрез плакати в търговските центрове, разпространяващи информация за дарителската акция; 

-  ТЕЛЕРИК АД, които направиха дарение за децата на Непал чрез УНИЦЕФ България. 

-  Служителите на H&M България за тяхната подкрепа. 

-  Piraeus Bank.  

-  Бойко Благоев, Милена Кичашка, Mетоди Терзиев, Калоян Капралов, Велина Христова и Христо Бояджиев, които организираха благотворителна изложба със свои снимки от Непал (младите фотографи се бяха завърнали в България само 5 дни преди чудовищното земетресение). Изложбата им в Националния дворец на културата и възможността за закупуване на оригиналните снимки и платна онлайн събра 10 101 лева. Половината от тях бяха дарени на УНИЦЕФ България; другите – на Teach for Nepal; 

-  Група 3Cycle, които организираха благотворителен концерт. 

-  Министерство на външните работи на Република България, което от името на Правителството на Република България дари 40 000 долара към глобалната фондонабирателна кампания на Детския фонд на ООН. 

В световен мащаб, със своите представителства в над 190 държави и територии, УНИЦЕФ успя да събере над 50 милиона долара в подкрепа на децата на Непал. Това беше сумата, определена от Организацията на обединените нации. За останалата част – до достигане на необходимите 450 милиона долара за възстановяването на Непал – се разчита на партньорски агенции на ООН, неправителствения сектор и по-големи корпоративни и индивидуални дарения от целия свят. 

Защо правим всичко това? 

Децата са най-уязвими в ситуацията на природни бедствия и хуманитарни кризи. Първите часове след земетресението са критични. Затова УНИЦЕФ мобилизира екипите си за бързо реагиране, както и провизии от първа необходимост, като насочи усилията си към осигуряване на вода, храна и хигиенни материали, достъп до образование и закрила – веднага след трагедията. Броени дни след природното бедствие УНИЦЕФ предостави чрез товарни самолети над 120 тона хуманитарна помощ, включително животоспасяващи медикаменти, провизии, палатки за полева медицинска помощ и одеяла за спешно подпомагане на пострадалите. Освен това УНИЦЕФ предостави защитени пространства, закрила от трафик на хора, имунизации, образование, психологическа подкрепа, социална и терапевтична помощ на засегнатите. Най-лошото отмина, но усилията за завръщане към нормалността продължават! 1 700 000 деца и техните семейства, които бяха засегнати най-тежко, разчитат на всички нас, за да се справят с огромното изпитание. Това е тест за хуманността на цялата международна общност. Българите също за пореден път доказаха, че са състрадателен и отговорен народ.

 

БЪДИ ЧАСТ ОТ ГЛОБАЛНОТО СЕМЕЙСТВО НА УНИЦЕФ, КАТО СТАНЕШ РЕДОВЕН ДАРИТЕЛ С МАЛКИ ДАРЕНИЯ ВСЕКИ МЕСЕЦ. 

РАЗБЕРИ КАК – ТУК: 

БЛАГОДАРИМ ВИ, че ЗАЕДНО помагаме на ДЕЦАТА в нужда!!!

 

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.