2014 – една различна година за децата в България и по света

21.10.2015 10:09

 

© UNICEF Bulgaria/2014/Stefani Pashova 

Годишен доклад НА УНИЦЕФ България 2014 г.

Скъпи партньори и поддръжници,

скъпи дарители,

скъпи приятели,

През 2014 г. ние от УНИЦЕФ – по целия свят и в България – бяхме много ангажирани… Войни, природни бедствия, Ебола и други смъртоносни болести, отчайваща бедност и насилие – всички те нанесоха тежък удар върху живота и благосъстоянието на стотици хиляди деца… А УНИЦЕФ правеше всичко по силите си да отвърне на удара – като спасява животи, осигурява помощ и носи надежда. Позволете ми да спомена само един факт – през 2014 г. в Африка не е имало нито един нов случай на полиомиелит (детски паралич) благодарение на дългогодишните и последователни ваксинации! Да се надяваме, че този изключителен резултат ще се запази…

В България годината беше белязана от наводнения и политическа нестабилност. Заедно с много от вас работихме усилено, за да продължим процеса на деинституционализация. Разработихме нови модели, които показват как по-добре да се подкрепят семействата в отглеждането на децата. Работихме за мобилизирането на подкрепа за осигуряване на достъп на децата до правосъдие и за изграждане на по-силна ангажираност с благополучието на най-малките (особено, но не само, на най-маргинализираните деца). Събрахме данни за младите хора, които са извън образователната система и не успяват да си намерят работа и подкрепихме продължаващата дискусия за реформата на образованието. Основна наша цел беше и да повишим осведомеността на обществото за насилието, от което децата страдат в домовете си, училищата и институциите, за да можем да подобрим тяхната закрила Постарахме се също така да създадем възможност и пространство, за да могат децата да участват активно в живота на училището и общността си. Надявам се този доклад да разкрие пред вас вълнуващ разказ – или по-скоро множество разкази за работата ни през 2014 г.

Скъпи партньори и приятели, това са разкази за много неща, които постигнахме заедно в рамките само на една година. Благодаря ви, че бяхте част от положителната промяна за децата на България!

Едновременно с усилията ни да бъдем част от тази положителна промяна, нека си признаем и колко още много остава да се направи. Прекалено много деца не получават подкрепа за развитие на пълния си потенциал. Бъдещето на твърде много деца е на път да бъде погубено, ако не положим още усилия да спрем това. А то е напълно възможно, вече със усигурност знаем това… Ясно демонстрирахме чрез проект за ранно учене в Котел, че когато на децата се даде възможност да учат, те наваксват много бързо пропуските – независимо дали са бедни семействата им. Когато семействата получават адекватна подкрепа, децата не се озовават в институтции. Знаем това със сигурност, защото видяхме как се случва. Сега задачата е да помогнем това да се случи и за всяко едно дете. Защото всяко дете е от значение!

Ще разчитаме на помощта ви, защото това е задача на цялото общество. А вие може да разчитате на УНИЦЕФ!

Благодаря ви предварително!

Таня Радочай 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.