210 000 деца в Хомс се нуждаят от спешна хуманитарна помощ, казва УНИЦЕФ след мисията в Сирия

02.02.2013 12:33

ЖЕНЕВА / Аман, 1 февруари 2013 г. - съвместна мисия на Организацията на обединените нации и западното сирийско управление на Хомс, в която УНИЦЕФ участва, разкри, че 420 хиляди души, половината от тях са деца, се нуждаят от незабавна хуманитарна помощ.

Продължилата месец мисия, която току-що предостави заключения, установи, че около 700 000 души по цялата територия са били сериозно засегнати от настоящия конфликт, включително близо 635,000 души, прогонени от домовете си, както и завърналите се и приемни семейства.

„Децата са най-уязвимите“, казва специалистът на УНИЦЕФ по спешни случаи Марк Чооно, който участва в мисията. “Повечето деца, които видях показваха признаци на покруса. Изключително важно е да достигнем до възможно най-много от тези деца с подкрепата от която те се нуждаят, за да се справят с травматичните си преживявания.“

От 1500 училища в Хомс близо 200 са разрушени по време на войната – и други 65 приютяват деца и семейства. Това оказва директно влияние върху посещаемостта на учениците и качеството на образованието.

По време на последния ден от мисията УНЦИЕФ посети Талбиш, град, който се намира на 30 километра северно от град Холмс, който преживя тежки конфликти през изминалата година.

Подкрепата на УНИЦЕФ в говернората Хомс включва раздаване на одеала, юргани, хигиенни комплекти, семейни и детски облекла, както и предоставянето на коригиращо образование.

Само в Талбиш, УНИЦЕФ осгируи 1000 юргана, 1000 комплекта за хигиена и 2000 комплекта с дрехи за деца. Друг ключов приоритет включва осигуряването на програми за психологическа подкрепа за децата, увеличаване на възможностите за учене и възстановяване на водната мрежа.

УНИЦЕФ призова за близо 68.5 милиона долара, за да продължи животоспасяващите програми в Сирия по време на първите 6 месеца от 2013 г. Само частица от средствата – 8 милиона – е събрана досега.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация се свържете с:

Simon Ingram, UNICEF Regional Office for the Middle East and North Africa, singram@unicef.org, +962-79-590-4740

Juliette Touma, UNICEF Regional Office for the Middle East and North Africa, jtouma@unicef.org, +962-79-867-4628

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.