35 милиона деца под пет години в риск, ако не се реализира Цел 4 на Хилядолетието за Развитие

13.09.2013 13:11

 Ню Йорк, 13 септември 2013 - Нов доклад на УНИЦЕФ сочи, че ако не настъпи промяна, няма да успеем да постигнем Цел 4 на Хилядолетието за Развитие - да се намали с две трети нивото на детска смъртност под пет години до 2015. И което е по-лошо, ако настоящите тенденции продължат, Целта няма да бъде достижима до 2018 г.

Цената на нашата пасивност е ужасно висока: около 35 милиона деца биха загинали главно от предотвратими болести между 2015 г. и 2028 г., ако световната общност не вземе спешни мерки за ускоряване напредъка в областта на детското оцеляване.  

Това са лошите новини. Но докладът разкрива, че има и добри новини. От него става ясно, че са възможни невероятни подобрения с оглед на детското оцеляване. В световен план, годишният брой на случаите на смърт под пет години спадна от 12,6 милиона през 1990 до близо 6,6 милиона през 2012. Това означава, че през последните 22 години, светът е успял да спаси близо 90 милиона живота, които би могъл иначе да изгуби.

“Да, ние би трябвало да празнуваме този напредък,” каза Антъни Лейк, Изпълнителен Директор на УНИЦЕФ.Но как можем да празнуваме когато има още толкова много работа за вършене докато стигнем заветната цел? Можем да ускорим процеса, и ние знаем как, но също така трябва да се действа с ново чувство- това за критичност на ситуацията,” добави той.  

Само допреди една година, правителствата на Етиопия, Индия и САЩ, съвместно с УНИЦЕФ, стартираха кампанията Ангажимент към Оцеляването на децата: Обновено Обещание, глобална инициатива, която цели спирането на случаите на смърт при децата по предотвратими причини.

До момента 176 правителства подписаха призива като по този начин обещаха да работят за детското оцеляване. Стотици граждански сдружения, религиозни формации и физически лица дадоха подкрепата си за постигане на всеобщата цел –да се даде на всяко едно дете най-добрият възможен старт в живота.

Докладът от 2013 Ангажимент към Оцеляването на децата: Обновено Обещание изследва тенденциите в детската смъртност от 1990 г насам, анализира причините за случаите на смърт до пет години и подчертава мерките, които са нужни на национално и глобално ниво за спасяването на живота на децата. Напредъкът, постигнат до момента е плод на колективните усилия на правителства, гражданското общество и частния сектор, както и на достъпността на  нововъведения като мрежи срещу комари,третирани с инсектицид, ваксини, правилно кърмене, хранителни добавки и терапевтична храна, соли за рехидратация при диария, както и по-широк достъп до питейна вода.

Докладът показва рязко намаляване на случаите на смърт по предотвратими причини във всички региони по света, както в богатите, така и в бедните. Даже фактите сочат, че най-бедните страни в света са постигнали най-изумителни резултати в детското оцеляване от 1990г. Няколко от тези бедни страни с високи нива на детска смъртност, като Бангладеш, Етиопия, Либерия, Малави, Непал и ОР Танзания вече успяха да намалят двойно нивата на смъртността до пет години от 1990г насам, достигайки Целите на Хилядолетието за Развитие 4  преди крайният срок през 2015.

В световен план, ходът на на тази битка се е ускорил, с намаляване на нивата на смъртност почти тройно от 1990. Субсахарска Африка е успяла да намали с пет пъти нивата на смъртност от 90-те насам. През изминалите седем години, източна и южна Африка бяха сред районите с най-добри показатели  в световен план, намалявайки нивата на смъртност с 5,3 процента за периода 2005-2012.

Обратно на тях, западна и централна Африка са с най-ниски показатели по отношение на детското оцеляване в световен мащаб. Там също така е отчетена и най-висока смъртност, с печална статистика от едно на всеки осем деца починало преди да навърши пет години. Западна и централна Африка реално не са успели да намалят детската смъртност изобщо от 1990 насам.

Пневмонията, диарията и маларията остават сред водещите причини за смърт при децата в световен мащаб, като отнемат живота на близо 6 000 деца под пет години всеки ден. Недохранването пък води до половината от смъртните случаи на деца под пет години. 

Първият месец от живота е най-критичен за оцеляването на детето. През 2012 г. близо 3 милиона бебета са починали през първия месец от живота си, главно поради предотвратими болести.   

За да променим тези ужасяващи тенденции се изискват незабавни мерки на много фронтове, както и подчертават Целите на Хилядолетието за Развитие-да се намали бедността и майчината смъртност, да се инвестира в образование и равнопоставеност на половете, както и да се работи за устойчива околна среда.

 “Напредък може и трябва да има,” каза г-н Лейк. “Когато са налице конкретни действия, силна стратегия, адекватни ресурси и политическа воля по отношение на майчиното и детско оцеляване, спадът в детската смъртност не е просто възможност, а морален императив“.

Бележка към редакторите:

Конкретни примери по страни:

• В Бангладеш нивото на детска смъртност под пет години спадна със 72 процента от 1990 до 2012, главно благодарение на разпространението на ваксини за децата, доставката на соли за перорална рехидратация при диария, както и на допълваща терапия с витамин А. Разширеният обхват на здравни работници в общността силно допринесе за подобряване на здравната грижа и за засилената употреба на здравното оборудване. Еманципирането на жените, образоването на майките, подобряването на здравето им и намаляването на бедността са другите фактори, които способстваха за намаляване на детската смъртност.

• В Бразилия, смъртността под пет години спадна със 77 процента между 1990 и 2012, благодарение на комбинация от стратегии.Те включват осигуряване на здравни грижи в общността, по-добри хигиенни условия, обучение на майките, насърчаване на кърменето и по-широк обхват на имунизацията.

• Етиопия, съорганизатор на Призив за Действие,постигна невероятни резултати в намаляване  нивата на детска смъртност с цели 67 процента от 1990г. насам. Здравната програма, осъществена в Етиопия доказва на практика от колко важно значение са здравните работници, които се грижат за децата и майките в отдалечените райони. Програмата, стартирала през 2004 в момента включва 38 000 платени от държавата жени-здравни работници. УНИЦЕФ подкрепя и до момента тази програма с доставка на съоръжения за съхранение на ваксини, легла и медикаменти, както и с осигуряване на обучение на здравните работници. Програмата осигурява и лечение в случаи на остро недохранване, диария, малария и пневмония.

За Ангажимент към Оцеляването на децата:Обновено Обещание

Възобновеното Обещание е световно движение, което предхожда стратегията на Генералния Секретар на ООН, Бан Ки-Мун-Всяка Жена, Всяко Дете.Тази стратегия цели подобряване здравето на жените и децата- чрез застъпничество и закрила да се намалят случаите на майчина и детска смъртност по предотвратими причини.

Движението бележи началото си от Призив за Действие за Детското Оцеляване, форум на високо равнище, организиран от правителствата на Етиопия, Индия и САЩ, в сътрудничество с УНИЦЕФ и проведен през юни 2012. Целта му е да се ускори напредъка по отношение на детското оцеляване.Участниците във форума-партньори от правителства, гражданското общество и частния сектор придобиха нова увереност и воля за действие в каузата за детското оцеляване.

Последните истории и видео от Бангладеш,Бразилия, Етиопия и Уганда могат да се видят на : http://weshare.unicef.org/mediaresources

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук

За допълнително информация, моля свържете се с:

Kate Donovan, UNICEF Media, 1 212 326 7452 kdonovan@unicef.org

Iman Morooka, UNICEF Strategic Communications, 1 212 326 7211 e-mail:  imorooka@unicef.org 

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.