71% от хората реагират на бебешки плач и са готови да помогнат на дете в беда, показа социалният експеримент на Пощенска банка и УНИЦЕФ

24.08.2015 14:51

 

 

Социалният експеримент на Пощенска банка и УНИЦЕФ има амбицията да предизвика и обществен дебат дали обръщаме достатъчно внимание на децата си 

24 август 2015 г. 

Уникален социален експеримент, който цели да проследи чувствителността на обществото ни към нуждите на малките деца, се проведе тези дни в столицата.  Той се реализира в рамките на дългосрочното стратегическо партньорство на Пощенска банка и УНИЦЕФ България „Най-добър старт за всяко дете“ и има амбицията да провокира обществен дебат за това доколко обръщаме внимание на дете в нужда, което плаче за помощ.

За целта специална аудио система тестваше реакциите на хората през изминалия уикенд в Градската градина пред Народния театър в София. При преминаване покрай нея се задействаше звук на плачещо малко бебе.

71% от преминаващите реагираха на бебешкия повик и бяха готови да помогнат на детето в беда.

Най-честата реакция на хората бе да спрат и да се заслушат. Едва 16% от тях пристъпваха директно към действие, като повечето хора дори без да се замислят потърсиха бебето в храстите, за да го спасят. Няколко човека незабавно набраха телефон 112, за да извикат помощ.

Сред минувачите, попаднали в обсега на експеримента се оказаха също и  Влади Ампов-Графа и  младата българска актриса Анжела Недялкова, позната от филма „АВЕ“ и сериала „Връзки“ на bTV.

„Като общество, според мен, обръщаме внимание на децата, но не винаги знаем къде да сигнализираме като видим дете в беда. А най-бързо и лесно е – да наберем телефон 112. “ , каза Влади Ампов-Графа, посланик на добра воля на УНИЦЕФ за България.

Резултатите от експеримента показват също, че 18% от хората чуват плача, но не реагират, а други 11% не показват никаква реакция и подминават по алеята.

Социалният експеримент на Пощенска банка и УНИЦЕФ, освен да проследи чувствителността на хората, има амбицията да предизвика и обществен дебат дали обръщаме достатъчно внимание на децата си и им осигуряваме адекватна грижа. Уникалният експеримент е по идея на водещата финансова институция и нейната рекламна агенция Графити ББДО и е част от кампанията „НАЙ-ДОБЪР СТАРТ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“, която бе стартирана в края на 2013 г. и цели изграждане на Центрове за майчино и детско здраве в цялата страна. Първите два вече функционират в Шумен и Сливен, където патронажни сестри предлагат безплатни консултации и домашни посещения на бременни и майки на деца от 0 до 3 години.

Центровете функционират, благодарение на средствата, които са събрани чрез специално изградената платформа за дарение на Пощенска банка. До момента за година и половина чрез даренията на клиенти, служители и партньори на банката през банкомат, на каса или онлайн банкиране са събрани общо над 570 000 лева. Чрез тях са осигурени 18 000 домашни посещения и над 19 000 консултации в Центровете в Сливен и Шумен, като е оказано съдействие на над 5300 семейства в двете области. В началото на 2016 г. предстои откриването  и на третият у нас Център за майчино и детско здраве, който ще се намира в град Монтана. Голямата амбиция на стратегическото партньорство на Пощенска банка и УНИЦЕФ е да изгради мрежа от подобни Центрове в цялата страна, така че безплатните медицински консултации да достигнат до всяка бременна и всяко дете на България.

Можете да подкрепете развиването на Центъра за майчино и детско здраве, създаден от УНИЦЕФ и подпомаган от даренията на клиенти и служители на Пощенска банка, като дарите на каса в клон на банката, през банкомат или чрез онлайн банкиране. 

За допълнителна информация:
Силвия Костова, началник управление „Корпоративни комуникации и маркетинг“, Пощенска банка    
тел. 02/ 8166 100, 0895 599 191        
e-mail: SDKostova@postbank.bghttp://mediacenter.postbank.bg

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България   
02/9696208, е-mail: jtzocheva@unicef.org 

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

 

 

 

 

Децата не идват с инструкции за отглеждане

17.09.2013 in Проекти

Детските сълзи карат родителите да се чувстват безпомощни. Медицинските сестри на Център за “Майчино и детско ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.