77 милиона новородени в световен мащаб са лишени от майчина кърма в първите часове от техния живот

29.07.2016 09:00

 

Забавянето на кърменето повишава рисковете за живота на новородените с 80%

Ню Йорк, София, 29 юли 2016 – 77 милиона новородени, 1 на всеки 2, не се поставят на гърдите на майката в първия час след раждането, което ги лишава от жизненоважни хранителни вещества, антитела и така необходимият контакт кожа-до-кожа, който ги защитава от редица заболявания и дори смърт.

„Когато новородените чакат твърде дълго контакт с техните майки, веднага след като са излезли на бял свят от майчината утроба, шансовете им за оцеляване намаляват, ограничава се производството на кърма и се възпрепятства изключителното  кърмене. Ако всички бебета получават единствено майчина кърма от момента, в който се раждат до шестия месец, това ще доведе до повече от 800 000 спасени детски живота всяка година.“, заяви Франс Бегин, старши съветник по хранене към УНИЦЕФ.

Важността на ранния първи контакт променя майката и бебето. Веднага след раждането той не бива да бъде прекъсван, освен в случаите, когато състоянието на майката или бебето не налагат раздялата им.

Според голям брой научни изследвания контактът „кожа до кожа“:

:: гарантира по-добра физиологична стабилност на новороденото - стабилизира ритъма на дишането, сърдечната честота и телесната му температура;
:: осигурява защита срещу инфекции, подкрепя оптималното развитие на мозъка на новороденото;
:: изгражда силна емоционална връзка между майката и бебето;
:: улеснява началото и удължава продължителността на кърменето;
:: профилактира следродилната депресия на майката.

УНИЦЕФ и Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ апелират контактът „кожа до кожа“ между майката и бебето веднага след раждането да стане част от рутинните практики в българските болници. Промените, които настъпват, когато бебето се постави голо върху кожата на майка си, са жизненоважни за психичното и физическото му здраве. А всяко дете има право на здравословен старт в живота.

Представяме ви филма „Първи контакт с бебето“, създаден в партньорство между Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ (НАПК) и Детският фонд на ООН: 

Повече за ранния контакт може да намерите тук: www.podkrepazakarmene.com/early-contact-878.html

Повишаването на броя новородени, които се кърмят през първия, най-важен час от живота на детето, се е забавило през последните 15 години, показват данни на УНИЦЕФ. Например в Субсахарска Африка, където детската смъртност под 5 годишна възраст е най-висока в целия свят, нивата на ранно кърмене за последните 15 години са се повишили само с 10% в Източна и Южна Африка. За сравнение в Западна и Централна Африка стойности за същия период остават без промяна.

Дори в Южна Азия, където стойностите на ранно кърмене са се утроили за последните 15 години – от 16% през 2000г. до 45% през 2015г.  – увеличението все още не е достатъчно, защото 21 милиона новородени все още чакат твърде дълго преди да бъдат поставени на гърдите на майката.

Колкото повече закъснява кърменето, толкова по-големи са рисковете за здравето на детето, особено в първия месец след раждането. Забавянето на кърменето с 2 до 23 часа след раждането повишава рисковете от преждевременна смърт в първите 28 дни от живота на детето с 40%. Забавянето с 24 часа или по-дълго повишава този риск до 80%.

„Майчиното мляко е първата ваксина на бебето, първата и на-добра защита, която то получава срещу болести и епидемии. Смъртността при новородените съставлява близо половината от всички случаи на детска смъртност при деца под 5 г., което прави навременното кърмене изключително важно за тържествуването на живота.“, допълни още Франс Бегин.

Вижте брошурата на УНИЦЕФ "Подкрепа за кърмене-близо до майките"

Анализи на УНИЦЕФ показват, че жените не получават помощта, от която се нуждаят, за да бъде насърчено кърменето веднага след раждането, дори когато лекар, сестра или акушерка асистират по време на раждането. Например в Средния Изток, Северна Африка и Южна Азия, при жените, които раждат с помощта на специалист, е по-малко вероятно да инициират кърмене в първите часове от живота, в сравнение с жените, които раждат без помощта на специалист, а с подкрепата на роднина.

Храненето на бебетата с други течности или храни е друга причина за закъснението на ранното кърмене. В много страни е обичайно бебетата да бъдат хранени с млека за кърмачета, краве мляко или подсладена вода, в първите три дни от живота. Почти половината от всички новородени са хранени с тези субстанции. Когато бебетата получават и други хранителни алтернативи вместо майчината кърма, те са кърмени по-рядко, а за майките става по-трудно да започнат и да продължат кърменето.

В световен мащаб само 43% от новородените под 6 месеца са изключително кърмени. Бебетата, които не са кърмени изобщо са 14 пъти по-застрашени от смърт, в сравнение с бебетата, които са хранени изцяло с майчина кърма.

Всяко количество кърма понижава риска от смърт при новородените. При бебетата, които не са били кърмени изобщо, е 7 пъти по-вероятно да настъпи смърт вследствие на инфекция, в сравнение с бебетата, които все пак са били кърмени през първите 6 месеца от живота си, макар и не е изключително.

За УНИЦЕФ: 
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България    
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org.

За Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” (НАПК):    
Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” (НАПК) е създадена през 2010 г., за да обедини и фокусира усилията за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето в България. В рамките на 8 обучения, стартирали през 2006 година с подкрепата на УНИЦЕФ и Националния комитет по кърмене, са подготвени и сертифицирани над 150 доброволни консултанти в цялата страна. По телефона и в лична среща доброволките консултират майки по проблеми при кърмене, отговарят на националната телефонна линия, осъществяват домашни посещения и посещения в болницата скоро след раждането, водят групи за споделяне на опит и информират за проблемите на кърменето и др. Фейсбук.

За повече информация:  
София Кандиларова, НАПК, 
e-mail: podkrepa.za.karmene@gmail.com

Всяко дете иска семейство - национална кампания за приемна грижа

01.01.2010 in Проекти

Приемната грижа означава да се грижиш за деца в твоя собствен дом, защото техните родители не са в състояние да полагат ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Мълчанието днес ражда викове утре

06.12.2009 in Проекти

УНИЦЕФ България стартира комуникационна кампания „Мълчанието днес ражда викове утре” за ранното детско развитие, която ...

Децата нямат право да гласуват, но имат право на глас

27.03.2013 in Проекти

27. март, 2013 г. Над 1 300 000 са децата на България. Те нямат право да гласуват, но имат право на глас. След ...

Децата не идват с инструкции за отглеждане

17.09.2013 in Проекти

Детските сълзи карат родителите да се чувстват безпомощни. Медицинските сестри на Център за “Майчино и детско ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

Има деца, които не мечтаят за играчки

06.12.2013 in Проекти

Дядо Коледа е безсилен да изпълни желанията им ...

Да превърнем невидимото във видимо

07.03.2014 in Проекти

Кампания срещу насилието над ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.