Акция за ваксиниране срещу детски паралич, с подкрепата на СЗО и УНИЦЕФ, стартира в ИРАК

12.08.2014 15:02

Ербил / Аман, 22 юли 2014 – 11 August 2014 – В Ирак стартира имунизационна кампания срещу детски паралич, която цели защита от болестта на над четири милиона деца под петгодишна възраст в цялата страна.  

Четиридневната кампания, осъществена от Министерство на Здравето, с подкрепата на СЗО и УНИЦЕФ е част от националната стратегия за справяне с болестта след повторната й поява по-рано тази година.

“Тази кампания се реализира в трудни времена, когато страната е свидетел на огромно вътрешно преселение от деца, бягащи от насилието и размириците,” каза Марцио Бабил, Представител на УНИЦЕФ в Ирак. “Това е върховен приоритет за нас сега. Не трябва да пропускаме нито едно дете. Нито едно дете не трябва да се разболее.”

Кампанията цели достигане на децата в цялата страна, включително зоните на конфликт, разселените общности и местното население. Нестихващото насилие в страната доведе до вътрешната миграция на близо 1,2 милиона души от началото на годината. Почти 200 000 души са напуснали региона на Кюрдистан само в последните три дни. По оценка на УНИЦЕФ половината от тях са деца.

“С разпространяване на насилието, децата често се местят повече от три пъти заедно със семействата си, често им се налага да са на пренаселени места, където рискът от инфекциозни заболявания е по-висок,” каза д-р Саед Джафар Хюсеин, представител на СЗО в Ирак. “СЗО работи с местните здравни служби и партньори за да предотврати заболяването на най-уязвимите общности, особено децата, от болести като детския паралич.”

След двата регистрирани случая на болестта в Ирак след като страната елиминира болестта преди 14 години и при сравнително висок ръст на неваксинирани деца, до които достъпът е труден поради социални убеждения или защото се намират в конфликтна зона, страната в момента е под заплаха от епидемия от предотвратимата с ваксина неизлечима болест. СЗО и УНИЦЕФ помагат на здравните служби да достигнат до децата в 12 области, включително три в Кюрдистан където около 250 000 иракски и 125 000 сирийски деца са потърсили убежище.

“Ирак е една от седемте страни включени в стратегически план срещу детски паралич на СЗО и УНИЦЕФ , който цели достигането на 25 милиона деца в региона с повторна доза от ваксината. Трябва да направим всичко по силите си, за да се елиминира тази болест завинаги,” каза Крис Махер, отговорен в СЗО за изличаването на детския паралич  СЗО.

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.