Ани Салич, посланик на добра воля на УНИЦЕФ в България, призовава: Не на насилието над деца!

12.05.2014 11:15

12 май 2014 г., София. Една от най-обичаните български телевизионни водещи и посланик на добра воля на УНИЦЕФ в България - Ани Салич, подкрепи кампанията на УНИЦЕФ България срещу насилието над деца под надслов „Да превърнем невидимото във видимо“.

„Насилието може да се окаже близо до всеки един от нас. То съществува без значение дали искаме да повярваме в това или не и може да го спрем само ако не бъдем безразлични. Нека бъдем безкомпромисни към насилието над деца, да сигнализираме винаги, когато станем свидетели и разберем за насилие…нека бъдем гласът, който страхуващите се и преживели насилие деца нямат” – призова посланикът на УНИЦЕФ Ани Салич.

Подкрепата от страна на Ани Салич идва в ключов момент, когато УНИЦЕФ България стартира и кампания за набиране на средства, за да създаде специализирани терапевтични услуги, които ще предоставят здравна, психологическа и социална помощ на деца преживели насилие. Повече информация тук.

Услугите ще обединят за първи път на едно място широк кръг от експерти, които да помагат на децата: психолог, лекар, социален работник, юрист, терапевт и ще включват индивидуално консултиране, групова работа и тематични ателиета. Ще се развият партньорства с  училища, здравни и социални служби, полиция и други, които са основните страни отговарящи за превенцията и реакцията при случаи на насилие. Първоначално, услугите ще стартират в две области на страната, като дългосрочната цел е да се въведат на национално ниво.

Съществена част от кампанията е ангажирането на хора, деца, публични личности и медии, за да се повишава чувствителността на обществото към различните форми на насилие, неговите последици върху децата и създаване на среда на нетърпимост към насилието и промотиране начините да сигнализираме за случаи на насилие над деца: на телефон 116 111 (обаждането е безплатно и конфиденциално), в Отделите за закрила на детето, както и в полицията и общинските служби за социално подпомагане.

Всеки, който иска да помогне на дете, преживяло насилие, може да го направи, като изпрати SMS на 1021. Услугата е освободена от такси и начисление на ДДС.

За повече информация:
Жаклин Цочева, Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02-96-96-208

За УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

 

Бъдеще без насилие

14.04.2014 in Проекти

УНИЦЕФ набира средства за създаване на специализирани терапевтични услуги за деца преживели насилие, които ще ...

Да превърнем невидимото във видимо

07.03.2014 in Проекти

Кампания срещу насилието над ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.