Апел от ръководителите на водещи международни организации към ООН за народа на Сирия

18.04.2013 09:56

Достатъчно. Достатъчно.

След повече от две години на конфликти и повече от 70 000 смъртни случаи, включително хиляди деца ...

След като повече от пет милиона души са били принудени да напуснат домовете си, включително над един милион бежанци, живеещи в изключително изострена ситуация в съседни страни ...

След толкова много разделени семейства и сринати общности, разбити училища и болници и съсипани водни системи...

След всичко това, все още изглежда недостатъчно чувството на неотложност на правителствата и страните, които могат да сложат край на жестокостта и кръвопролитията в Сирия.

Ние, ръководителите на агенциите на ООН, натоварени с работа с човешката цена на тази трагедия, апелираме към участващите политически лидери да изпълнят отговорността си към народа на Сирия и към бъдещето на региона.

Апелираме те да използват колективното си влияние, за да настояват за политическо решение на тази ужасяваща криза преди още стотици хиляди хора да изгубят домовете си, живота си и бъдещето си - в регион, който вече е в повратна точка.

Нашите агенции и хуманитарните партньори правят всичко по силите си. С подкрепата на много правителства и хора ние сме помогнали да подслоним над един милион бежанци. Помогнали сме да се осигури достъп до храна и други стоки от първа необходимост за милиони прогонени от конфликта, достъп до вода и канализация за над 5,5 милиона засегнати хора в Сирия и в съседните страни; достъп до основни здравни услуги за милиони сирийци, включително и ваксинации на над 1,5 милиона деца срещу морбили и полиомиелит.

Но това все още не е достатъчно. Нуждите нарастват, докато способността ни да направим повече намалява, поради съображения за сигурност и други практически ограничения в Сирия, както и финансови ограничения. Ние сме опасно близо, може би в рамките на няколко седмици, до суспендиране на част от хуманитарната помощ.

Нашият апел днес не е за повече средства, които са необходими. Ние апелираме за нещо по-важно от средствата. Към всички участници в този брутален конфликт и към всички правителства, които могат да им въздействат: В името на всички онези, които толкова страдаха, и на много други, чието бъдеще виси на косъм: Достатъчно! Призоваваме да използвате влиянието си, сега, за да спасите сирийския народ и да спасите региона от бедствието.

 

Валери Амос, OCHA, координатор на помощта при извънредни ситуации, Ертарин Кузин, изпълнителният директор на Световната програма за хранене, Антониу Гутериш, Върховният комисар на ООН за бежанците, Антъни Лейк, изпълнителният директор на УНИЦЕФ и Маргарет Чан, Генералният директор на Световната здравна организация 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Kризата в Сирия

08.01.2013 in Снимки

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.