Айя- едно от милионите сирийски деца- бежанци

23.08.2013 16:12

 

Долината Бека, Ливан, 22 август 2013 г.

Разрушителният конфликт в арабската сирийска република принуди един милион деца да напуснат своите домове. Осем годишната Айя е една от тях.

Нейната усмивка и енергията, която излъчва са заразителни. Тя е игрива, талантлива и със спортен дух. Осем годишната Айя обича да общува, да пее и да се учи на нови неща. Всеки ден по- голямата и сестра Есаф я учи да чете и да пише в импровизираната им палатка в ливанската долина Бека. Долината е оживена от постоянен поток на сирийски бежанци, която се е превърнала в техен дом за неопределен период от време.

Образование в застой

„Айя и другата ни дъщеря, която е в неравностойно положение, са единствените ни деца, които не ходят на училище. Останалите ми деца имаха възможност да се образоват.“,  разказва бащата на Айя- Мохамед. В итерес на истината, Есаф има бакалаварска степен в областта на компютърните технологии.

„Искам да стана лекарка, за да мога да помагам на децата,” разказва Айя. „Ако дойдат  при мен и нямат пари, ще им дам лекарства, рецепта и инжекция, за да се почувстват по- добре.”

Айя имаше възможност да ходи на училище в Ливан закратко, но нейното семейство нямаше възможност да плаща всеки месец по 20 щатски долара за транспорт. Братята и работят в зеленчуковите полета, за да могат да им помогнат, но разчитат предимно на ваучерите за храна, предоставени от UNHCR (служба на Върховния комисар на ООН за бежанците). На Аиа не и се предоставя друг избор, освен да си стои вкъщи.

Обезпокоителни факти

Броят на сирийските деца, като Айя, принудени да напуснат домовете си, достигна един милион. „Едномилионното дете бежанец не е просто цифра,” заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ, Антъни Лейк. "Това е истинско дете, изтръгнато от дома си, може би дори и от семейството, сблъскващо се лице в лице с ужасите, които ние само можем да се опитаме да разберем."

"Всички ние трябва да споделяме срама," - каза г-н Лейк - "защото докато работим, за да се облекчи страданието на засегнатите от тази криза, световната общност не е изпълнила своята отговорност за това дете. Трябва да спрем и да се запитаме как, с чиста съвест, можем да продължим да проваляме децата на Сирия."

Деца бягат, деца под прицел

Това е провал с колосални размери. Повече от половината от всички бежанци в сирийския конфликт са деца. Сирийските деца- бежанци на възраст под 11 години са повече от 768,000 на брой.

Най- много деца пристигат в Египет, Ирак, Йордания и Турция. Повече от 3,500 преминават границите или непридружени, или разделени от техните семейства.

Деца, блокирани в Сирийската арабска република са цел на ужасяващо насилие. Според службата на Върховния комисар за правата на човека, около 7000 деца са били убити по време на конфликта. Повече от 2 милиона деца са сменили местоположението си в рамките на Сирийската арабска република.

На 21 август, сред съобщените жертви, убити от предполагаема употреба на химическо оръжие в близост до Дамаск има и деца. „ Докладите за нападения срещу цивилни граждани, вклучително и деца, в покрайнините на Дамаск са доста обезпокояващи. Децата трябва да бъдат защитени и тези, които не успеят да ги предпазят, ще бъдат държани под отговорност за това,” казва Уницеф.

Едно от един милион

Уницеф и UNHCR подкрепят милиони засегнати семейства, след като избухна войната. От регистриране на новородени, ваксиниране, санитарни нужди и образование до здравни заведения, агенции, които мобилизират ресурсите си, за да достигнат при хората в нужда. Повече от 222,000 души са снабдени с вода, почти 167,000 деца- бежанци са получили психосоциална помощ и повече от 118,000 от децата са в състояние да продължат образованието си в и извън рамките на формалните училища.

Това е една огромна хуманитарна операция. Но не е достатъчна. Всеки ден, все повече и повече деца се првръщат в бежанци, а приемните им страни се претоварват.

Аиа е само на 8 години сега. Скоро, тя ще започне да разпитва около нейната ситуация. Тя е една от милионите деца,  на които им предстои да разбрерат последствията от загубите им, едно от милионите сирийски деца- бежанци.

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Kризата в Сирия

08.01.2013 in Снимки

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.