Бъдещето на децата е застрашено, вследствие на ескалиращото насилие в Бурунди

18.11.2015 15:37

@UNICEF/Yves Nijimbere

УНИЦЕФ призовава за 25 милиона долара, за да подкрепи своята хуманитарна помощ за децата и семействата, засегнати от кризата в Бурунди

Найроби, 18 ноември 2015 – Има риск децата да понесат тежестта на ескалация на насилието в Бурунди, предупреди УНИЦЕФ днес, като отбелязва, че кризата вече е отнела живота на 17 деца, а много други са били ранени.

От началото на кризата през април, нарушенията на правата на децата са се умножили, деца са попадали в ожесточени сблъсъци и нападения, училища са били засегнати от взривове, а повече от 100 деца са били произволно задържани, на моменти за дълги периоди, наред с възрастни затворници.

„Децата не трябва да плащат цената на кризата в Бурунди. Законът в страната установява ясно зачитане на правата на децата, както и защитата на децата от насилие. Тези закони трябва да се спазват.“, каза регионалният директор на УНИЦЕФ в Източна и Южна Африка, Лейла Гарагозлу-Паккла.

УНИЦЕФ заяви, че е дълбоко загрижен за въздействието върху деца в резултат на насилието и нарастваща бедност и уязвимост. Цените на храните се покачват рязко - 4 от 5 жители на страната вече живеят с по-малко от 1,25 долара на ден, което прави трудно за все повече семейства да осигурят адекватна прехрана на децата си. В допълнение, МВФ прогнозира, че икономиката на Бурунди ще се свие с 7,2% тази година, което ще окаже още по-голям натиск върху държавния бюджет, както и върху социалните услуги в страната. Тревожен е фактът, че в Бурунди вече виждаме недостиг на основни лекарства за деца и майки.

УНИЦЕФ заяви, че е задължително в този момент да има дългосрочно инвестиране в децата - от защита, през образование, до здравеопазване. „В тези размирни времена има сериозни аргументи за подкрепа повече от всякога.“, допълни Гарагозлу-Паккла.

Отвъд границите на Бурунди, повече от 200 000 души са избягали в съседна Танзания, Руанда, Уганда и Демократична република Конго. Сред тях са около 6000 непридружени или разделени от семействата деца. Бягайки от Бурунди, тези деца се сблъскват с планински терен и контролно-пропускателни пунктове, както и опасност от сексуално посегателство, трафик или по-нататъшно насилие.

Граничните провинции в Бурунди съобщават също за голям брой вътрешно разселени хора - около 15 000 души, които в момента пребивават в провинция Макаба, на границата на Танзания. Агенции на ООН и партньори разположени в бежански лагери в съседните държави са готови за приток в близко бъдеще, което още повече ще натовари съществуващата хуманитарна помощ -  здравеопазване, образование и чиста вода.

УНИЦЕФ призовава за 25 милиона долара, за да подкрепи своята хуманитарна помощ за децата и семействата, засегнати от кризата в Бурунди. Това финансиране ще улесни спасителните операции и доставки за децата в Бурунди, както и за бежанците от страната в съседните Танзания, Руанда и Демократична република Конго. В момента едва една четвърт от този призив е осигурена.

За УНИЦЕФ: УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
James Elder  
Регионален Директор Комуникации, УНИЦЕФ  
Тел: +254 71558 1222  
Email: jelder@unicef.org  
Twitter: @1james_elder  
Christophe Boulierac

Говорител  
УНИЦЕФ Женева  
Тел: +41 (0) 799639244    
Тел: +41 (0)22 909 5716  
Email cboulierac@unicef.org  
Twitter: @ChrisBoulierac

 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.