Бъдещето на децата ни зависи от ранното детско развитие

24.03.2016 16:42

 

"Първите години от живота са огромна възможност да се реализират правата на децата в полза на самите тях, на обществото и на света"

 Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ в България

Днес, 24.03.2016 г. в зала „Изток“ на Народното събрание се проведе Кръгла маса на тема „Ранното детско развитие – реалност  и перспективи“ 

Дискусията е под патронажа на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и се организира от Българска педиатрична асоциация, УНИЦЕФ България и Български Червен кръст.

В дискусията по темата за предизвикателствата и възможностите на ранното детско развитие се включиха Проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация; г-жа Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България; проф. Константин Койчев, представител на Български червен кръст; Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия; Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика; Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община; Мая Василева, Австралийска програма за ранно детско развитие, и др.

„Ранното детство е удивителен период, в който се формират здравето, поведението и способността на детето да учи. Именно затова първите години от живота са огромна възможност да се реализират правата на децата в полза на самите тях, на обществото и на света“, каза Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България.

„Като част от международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, БЧК насочва усилията си за изграждане на общество, справящо се по възможно най-добър начин с различни съвременни предизвикателства. Една от най-важните предпоставки за изграждане на правилна реакция се явява подготовката на отделната личност в първите 7 години след раждането и нейното израстване като активен участник в обществените процеси. Затова БЧК работи за саморазвитие на общностите и индивидите и повишаване тяхната устойчивост на различни неблагоприятни фактори“, каза проф. Константин Койчев, представител на Български червен кръст.

„Балансираният подход към детското емоционално, социално, когнитивно и езиково развитие създава предпоставки за успех в училището, професията и обществото. Правилното развитие на детския мозък изисква стабилна, грижовна и интерактивна връзка с възрастни. Такава подкрепяща и обучаваща среда започва у дома, но продължава и трябва да бъде подкрепена от множество други структури и програми“, това заяви Проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация. 

По време на кръглата маса бяха обсъдени съвременните научни разбирания относно важността на ранното детско развитие за бъдещото личностно изграждане на човека, както и за бъдещето на обществото и държавите и конкретно за България. 

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България   
Tel: 02/9696208   
E-mail: jtzocheva@unicef.org 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Децата не идват с инструкции за отглеждане

17.09.2013 in Проекти

Детските сълзи карат родителите да се чувстват безпомощни. Медицинските сестри на Център за “Майчино и детско ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.