Български ученици дариха учебни пособия и играчки на деца-бежанци в център за настаняване на търсещи закрила "Военна рампа"

13.06.2014 15:17

Посещението бе инициирано от учениците, след като в училищата им гостуваха сирийски деца заедно с  фотоизложбата „Имам си една мечта“, подкрепена от УНИЦЕФ България

София, 16 юни 2014 г. Български ученици от Първа английска гимназия и Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ посетиха децата-бежанци, настанени в център за настаняване на търсещи закрила "Военна рампа" в гр. София, за да им подарят учебни пособия, книги и играчки, набрани от учениците на двете училища.

Посещението се  осъществи като продължение на инициативата „Имам си една мечта“, подкрепена от УНИЦЕФ България и целяща интегрирането на децата-бежанци в образованието и в обществения живот в България.

Снимките на пътуваща фотоизложба „Имам си една мечта“ са направени в центровете за настаняване на търсещи закрила в България от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф и показват лицата и мечтите на децата, бягащи от ужаса на войната.

След първоначалното откриване на изложбата в Червената къща в гр. София, тя беше поставена в Нов български университет 18 СОУ „Уилям Гладстон”, Първа английска езикова гимназия, 54 СОУ Свети „Иван Рилски“, Втора английска гимназия „Томас Джеферсън”, 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов” в София; в ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Хасково, както и в общините Велико Търново, Свищов и Козлодуй.

В допълнение, за да подпомогне образователните дейности, провеждани в бежанските центрове, УНИЦЕФ дари два типа набори с пособия за обучение, наречени „Училище в кутия“ и „Детска градина в кутия“, които предоставят всички необходими пособия за работа с групи деца над 1 година.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация:
Жаклин Цочева, Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02-96-96-208 

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.