Патронажната сестра - герой за всяко семейство

01.03.2018 12:00

Текст и снимки: Ивайло Спасов 

Патронажните медицински сестри - спасители за младите родители 

Запознайте се с Диана и нейното едномесечно момиченце Лили. Tе живеят в Нова Загора, град в Сливенския регион. 

Както много млади майки Диана има нужда от практически съвети, за да бъде по-уверена, че полага правилната грижа за първородното си дете. Не е лесно да бъдеш майка за първи път. Диана има много въпроси: как да успива бебето; как да я храни и как да бъде добра майка. Тя се чувства несигурна за много неща. 

Диана е посетена от Сара Галън - опитна патронажна сестра от Обединеното Кралство. Сара посещава България, за да обмени опит със своите български колеги. Първото нещо, което прави Сара, когато посещава Диана и нейното бебе, е да установи емоционална връзка с малката Лили...

Докато Сара общува с едномесечната Лили, чрез игри, успокояване и стимулиране по време на сутрешните моменти, прекарани с бебето, Пенка Колева - патронажна сестра с многогодишен опит от  Центъра за майчино и детско здраве в област Сливен, подкрепен от УНИЦЕФ, наблюдава начина, по който Сара общува с бебето.

След това Пенка поема Лили. Патронажната сестра иска да направи първия масаж на бебето, но първо има нужда от разрешението на Лили.  

Мозъкът се развива най-бързо в първите години от живота. При малките деца мозъкът се развива с поразителна скорост в първите 1000 дни от живота, когато всяка секунда се формират между 700 и 1000 нови връзки в мозъка. Ранната стимулация и взаимодействие на родителите с децата ускоряват процеса на мозъчно развитие на децата и полагат основите за по-успешна способност за учене по-нататък в живота. Много научни изследвания. Съществуват много научни доказателства, които подчертават значението на грижата, доброто здраве, храненето и стимулацията за всички малки деца и особено за най-уязвимите.

 

Ето защо Пенка ще покаже за първи път на мама Диана как да прави масаж на малката Лили. Масажът и упражнинията са лесни начини, чрез които майката може да взаимодейства и общува с бебето, за да могат заедно да се учат един-друг. 

Лили се наслаждава на масажа – тялото й е намазано с бебешко олио, а върху коремчето й е поставена топла хавлиена кърпа срещу стомашни колики, а и за да може да се чувства комфортно. Тя е център на вниманието за мама и медицинската сестра, които й говорят ласкаво и топло, а тя се радва на вниманието, което получава. 

Едномесечната Лили получи първия масаж в живота си и вече е готова и за обяд.

Разбира се, най-добрата и естествена храна за бебето е майчината кърма. Важно е мама да е спокойна и в удобна поза, за да може нейната кърма да потече и детенцето да й се наслади. Патронажните сестри Пенка и Сара помагат за физическия и психологическия комфорт на Диана и Лили и дават насоки за успешно кърмене.

Подкрепени от УНИЦЕФ, „Пощенска банка“, дарители и партньори – Центровете за майчино и детско здраве са интегрирана здравно-социална услуга, която включва домашни посещения от медицински сестри и акушерки за оценка на потребностите, здравни грижи и социална работа за осигуряване на индивидуализирана подкрепа на бременни жени и родители на малки деца – за опазване на тяхното здраве и насърчаване на най-доброто ранното детско развитие.

В домашни условия медицинските сестри и акушерките предоставят на родителите подкрепа, информация и обучение за здравословна бременност, кърмене и хранене на малките деца, безопасност, насърчаване на физическото, познавателното и социално-емоционалното развитие на детето, както и съвети за възпитание и позитивни родителски практики. 

УНИЦЕФ подкрепя развитието на патронажната грижа като универсална услуга, която – с помощта на националните и местните власти – трябва да заработи на територията на цялата страна. Целта на патронажната грижа е да могат повече майки като Диана и повече бебета като Лили да се чувстват подкрепени и спокойни в грижата и развитието на потенциала на техните деца. 

 

:: Виж най-новия доклад на УНИЦЕФ "Най-ранните моменти от живота - важни за всяко дете"

:: Повече за важността на ранното детско развитие прочетете тук

:: А за проекта на УНИЦЕФ и Пощенска банка „Най-добър старт за всяко детете“ вижте тук.

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Децата не идват с инструкции за отглеждане

17.09.2013 in Проекти

Детските сълзи карат родителите да се чувстват безпомощни. Медицинските сестри на Център за “Майчино и детско ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

Ние вярваме в 0

09.11.2014 in Проекти

Какво е нужно, за да има 0 деца в бедност, 0 деца, жертви на насилие, 0 деца без образование, 0 деца в институции? ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.