Бионсе си партнира с УНИЦЕФ, за да осигури чиста питейна вода за децата в отдалечените области на Бурунди

30.06.2017 21:04

Photo credit: PA
 
Ню Орлеанс, 30 юни 2017 г. – Световноизвестната звезда и филантроп Бионсе обедини сили с УНИЦЕФ, чрез нейната „БейГууд“ (BeyGOOD), за да представи стартирането на „БейГууд за Бурунди“ (BEYGOOD4BURUNDI) – многогодишно партньорство за осигуряване на чиста питейна вода за най-уязвимите деца в Бурунди. Партньорството ще подкрепи програми, насочени към подобравяне на източниците на чиста питейна вода и санитарно-хигиенните условия, а също и изграждане на основните хигиенни практики в най-труднодостъпните области на бедната на водни ресурси източноафриканска нация.
 
Водната криза в Бурунди е криза за децата. Когато децата разчитат на небезопасна вода - те се разболяват, страдат от недохранване и са уязвими на болести, предавани по воден път - които са сред основните причинители на смъртност при децата под 5 години. Липсата на вода принуждава децата да пропускат училище и да извървяват километри в търсене на извори. Тежестта на носенето на вода е най-голяма за момичетата, които рискуват да бъдат нападнати, по пътя си.
 
„Достъпът до чиста питейна вода е фундаментално човещко право.  Когато осигурите чиста и безопасна питейна вода за децата, вие не просто спасявате живота им, но запазвате тяхното здраве, давате им образование и по-светло бъдеще. Аз съм отдадена да помагам за постигането на устойчиви решения на водната криза в Бурунди“ – заяви Бионсе.
 
 
„Адресирането на глобалната криза с водата е едно от най-големите предизвикателства на нашето време, а децата в Бурунди са сред най-уязвимите. Това уникално партньорство съчетава десетилетията опит на УНИЦЕФ в осигуряването на чиста питейна вода за децата в Бурунди и по света, със силата и влиянието на света на шоубизнеса, за да се постигне социална промяна. Благодарни сме на Бионсе и „БейГууд, за това, че заедно обединихме сили, за да подчертаем важността на този въпрос и пред нови публики.“ – каза  Карил М. Стийм, Главен изпълнителен директор на УНИЦЕФ Съединените Американски Щати.
 
„БейГууд за Борунди“ е продължение на работата, която вършат Бионсе, семейството й, заедно с „Паркууд Ентъртейнмънт“, за да адресират водните кризи по света, включително и тук в Щатите Луизиана и Мичиган“ – допълни Иви МакГрегър, Директор отдел „Филантропия и Корпоративни Отношения“ в „Паркуърд Ентъртейнмънт“, която пътува до Бурунди по-рано тази година  „В Буринди видях себе си, сестра си и майка си в ролята на силни жени и млади сестри, които изминават километри, за да донесат вода за техните семейства. Днес младите момичета в Сърцето на Африка получават лъч надежда за по-светло утре, благодарение на нашето многогодишно партньорство с УНИЦЕФ и обещание да подкрепяме решенията за достъп до чиста питейна вода и санитарно-хигиенни условия“ – сподели още МакГрегър.
 
Първата фаза на партньорството включва изграждането на нови извори, оборудвани с ръчни помпи, образование за хигиенни навици и подобряване на източниците на чиста питейна вода и санитарно-хигиенни условия в училищата в четирите приоритетни области, включително: Букемба, Гихаро, провинцията Рутана и Кининия, а също и в Ниабитсинда в провинцията Руйгуй. В тези селски общности децата са хронично недохранени и повече от 65% от населението използва небезопасни водоизточници.
 
Децата и семействата трябва да извърявяват дълътг път, за да носят вода и дори достигнали до водоизточниците - достъпът и количествата вода са твърде недостатъчни.
 
Повече новини, свързани с инициативата, ще бъдат разпространени на 20 ноември 2017 г., когато светът се обединява, за да отпразнува Световния ден на детето и да даде глас и глобална платформа на най-уязвимите и най-труднодостижими деца на планетата.
 
Повече от 100 милиона души по света са получили достъп до чиста питейна вода и подобрени санитарно-хигиенни условия с подкрепата на УНИЦЕФ през последните 3 години. С над 70 години доказан опит на терен и глобална мрежа от партньорства, УНИЦЕФ притежава незаменима експертиза в осигуряването на непосредствена, животоспасяващи решения, както и за постигането на дългосрочни, устойчиви решения на най-големите предизвикателства пред развитието, с които се сблъскват децата по света. 
 
Повече информация тук
 

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България   
Тел.: 02 9696 208 
е-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.