Броят на загиналите деца в Сирия постоянно се увеличава

14.11.2013 15:36

Минометни атаки срещу училища в Дамаск взеха живота на 9 деца, а други 29 ученици бяха ранени през изминалите три седмици. 

Конфликтът в Сирия не стихва, а броят на загиналите деца постоянно се увеличава. УНИЦЕФ изразява възмущението си и дълбокото си съжаление от последните смъртоносни нападения над училища, в района на Дамаск.

На 11 ноември, 5 деца загинаха, а още 11 бяха ранени в класните си стаи, при минометна атака срещу училището ”Св. Йоан от Дамаск” в столичното предградие ал-Касса. В същия ден, четири деца и техния шофьор загубиха живота си, след като снаряд уцели училищният автобус, с който те са пътували, в друга част на Дамаск.

Нападения идват след няколко поредни атаки над училища в Дамаск през последните седмици. На 6 Ноември, снаряд уцели училището Аиша Ал Сидика в района на Ал Мидан, Дамаск. Четири деца бяха ранени при нападението. На 22 Октомври, 14 ученици и един учител са били ранени при избухването на снаряди в две училища в Дамаск – Файес Саид и Насех Монсир.

„Тези варварски нападения трябва да спрат. Всички, които все още имат власт и влияние в Сирия, трябва да уважават децата, техните потребности и живот. Те трябва да подсигурят периметъра около училищата, превръщайки ги в зони за сигурност.“ каза Мария Каливис, регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия Изток и Северна Африка.

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.