Броят на засегнатите деца в Сирия се удвои в резултат на вече тригодишния конфликт

11.03.2014 10:28

Конфликтът в Сирия наближава още един печален момент от своето развитие – два пъти повече деца са засегнати от него, отколкото преди 12 месеца. Това разкрива нов доклад на УНИЦЕФ, оповестен днес. Особено тежко е положението на почти 1 млн. деца, които са попаднали под обсада или живеят в далечни райони, които са трудно достижими от хуманитарната помощ, която се изпраща.

Под Обсада – Разрушителният ефект върху децата от три години конфликт в Сирия, насочва фокуса към непоправимите щети нанесени на над 5,5 млн. деца, които са засегнати от конфликта, като призовава за незабавно спиране на насилието и оказване на помощ на най-пострадалите.

Докладът включва и разказите на различни деца, чийто живот е засегнат от тригодишната война и подчертава психологическите и физически травми, които децата понасят. Деца като 4 годишният Аднан, който заедно със семейството си е успял да избяга в Ливан, но е получил белези на лицето, след като домът му е станал обект на бомбардировка. И макар раните да са зараснали, психологическата травма, все още преследва детето: “Той плаче по цели нощи. Страхува се от всичко и не позволява да го оставим сам дори и за секунда“, споделя майката на Аднан.

УНИЦЕФ изчислява, че над 2 млн. деца като Аднан се нуждаят от психологическа подкрепа.

“Изминалите три години са най-дългите в живота на сирийските деца. Трябва ли те да изтърпят още една година на мъчения?“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

Докладът сигнализира, че бъдещето на 5,5 млн. деца живеещи в Сирия или избягали в съседни страни вече е несигурно, поради колапса на системите на здравеопазване, образование, тежките психологически травми и постоянно влошаващото се икономическо състояние на повечето сирийски семейства. Всичко това неминуемо води  бъдещето поколението към забвение.

В докладът е отделено сериозно място на деца и техните семейства, които са попаднали в капана на обсадата и трябва да живеят в страх и лишения в продължение на месеци. Те нямат достъп до хуманитарна помощ, живеят в развалини и все по-трудно успяват да намерят храна. Освен това, много от децата в тези райони са останали без закрила, без медицинско обслужване, без психологическа помощ за превъзмогване на дълбоките травми от преживяното насилие и с малък или никакъв достъп до образование. В най- ужасяващите случаи, деца и бременни жени стават мишени за снайперисти целенасочено.

Вече 1.2 млн. сирийски деца са бежанци и живеят в лагери в изнемогващите от наплива чужди държави. Там те трудно намират достъп до питейна вода, храна и възможност да продължат да учат.

Докладът показва, че децата на Сирия е трябвало да пораснат за три години, далеч по-бързо от своите връстници. УНИЦЕФ разкрива, че 1 на 10 деца бежанци трябва да работи, за да помага в изхранването на семейството си, а всяко пето сирийско момиче в Йордания е било принудено да сключи ранен брак.

Докладът призовава международната общност да предприеме шест основни стъпки за подобряване на ситуацията:

- Моментално спиране на насилието в Сирия.
- Да се даде незабавен достъп до над 1 млн. деца, под обсада и в труднодостъпни райони на Сирия.
- Да се създаде обстановка, в която децата са защитени от насилие, тормоз и експлоатация.
- Да се инвестира в образованието на децата.
- Предоставяне на психологическа помощ и подкрепа.
- Предоставяне на подкрепа на страните приели бежанци от Сирия, за облекчаване на социалните и икономически последствия от конфликта върху семейства.

“Тази война трябва да приключи, за да може децата да се върнат в домовете си и да възстановят стария си живот – в безопасност и в семейна среда. Тази трета година на насилие и кръвопролития трябва да е последната подобна за децата на Сирия.“, заяви Лейк.

За УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.


За повече информация:
Жаклин Цочева, Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02-96-96-208 

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.