Да превърнем невидимото във видимо: УНИЦЕФ България стартира кампания срещу насилието над деца

07.03.2014 16:37

6 март 2014 г., София

Днес УНИЦЕФ България обяви старта на дългосрочна кампания срещу насилието над деца и призова „Да направим невидимото видимо. Да спрем насилието над деца.“ Кампанията подкрепиха г-жа Кристалина Георгиева, европейски комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи и г-жа Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

“Насилието съществува във всяка държава, във всяко общество и социални групи.“, каза г-жа Таня Радочай, Предстaвител на УНИЦЕФ за България по време на събитиeто и допълни „Независимо къде, кога и по какви причини върху дете е извършено насилие – ние не трябва да си затваряме очите. Нашето възмущение, гняв и нетърпимост трябва да бъдат показани. Трябва да превърнем невидимото във видимо.“

Целта на инициативата е да се провокира широката общественост да разпознава насилието, както и да се обединят усилия на локално и национално ниво за прекратяването му, като същевременно се акумулират нови идеи за постигане на тази цел.

„Има достатъчно данни, че насилието влияе на физическото и психическо развитие на децата, намалява способността им да учат, да се социализират и по-късно да бъдат добре функциониращи възрастни и родители. Важно е да обърнем внимание и да знаем че трябва да реагираме и да сигнализираме за случаи на насилие. Кога, ако не сега? Кой, ако не ние? “. отбеляза г-жа Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България.  

“Тази кампания е една провокация към обществото, към всеки, който приема насилието като традиция. Най-важното е да работим заедно с децата, да се вслушаме в тяхното мнение, да вземем под внимание мерките, предложени от тях срещу насилието. Да се обърнем към децата. Спокойната среда да стане  естествената среда на детето“., сподели г-жа Председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Кампанията стартира със силно видео, в което основен посланик на инициативата е г-жа Кристалина Георгиева. “Само защото не виждате насилието над деца, не значи, че то не съществува.“ казва във видеото г-жа Георгиева и призовава “Да направим невидимото видимо. Да спрем насилието срещу деца.“

Защитата на децата е основната дейност на УНИЦЕФ. Конвенцията за правата на детето на ООН подчертава, че всяко дете по света има правото да бъде защитено от всякакви форми на насилие.

 

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация:
Жаклин Цочева, Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02-96-96-208 

 

Закрила на децата от насилие

14.09.2007 in Проекти

Насилието се очертава като един от основните проблеми, с който се сблъскват децата в България. Според официалната ...

Да превърнем невидимото във видимо

07.03.2014 in Проекти

Кампания срещу насилието над ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.