Да превърнем невидимото във видимо: УНИЦЕФ призовава за гласност и спешни мерки за борба с насилието срещу деца

31.07.2013 11:33

Ню Йорк, 31 юли 2013 – Насилието над деца често не се вижда, не се чува и регистрира, казва УНИЦЕФ днес, като обявява инициатива, която цели да провокира хората, законодателите и представители на правителства да говорят по-настоятелно за проблема с насилието срещу деца.

Инициативата продължава вълната от обществен гняв вследствие на ужасяващите атаки срещу деца, като атаката от октомври 2012г., когато бе простреляна 14-годишната Малала Юсуфзай в Пакистан, стрелбата срещу 26 ученици и учителите им в Нютаун,Кънектикът и  груповите изнасилвания на момичета в Индия и Южна Африка през 2013г..

“Във всяка страна, във всяка култура има насилие над децата“, казва Изпълнителният директор на УНИЦЕФ г-н Антъни Лейк. “Независимо къде и кога върху дете е извършено насилие, нашето възмущение и гняв трябва да бъдат чути. Трябва да превърнем невидимото във видимо.“

Това е дълбокото послание на инициативата, която УНИЦЕФ стартира - Да спрем насилието над деца. Целта е да се провокира широката общественост да разпознава насилието, както и да се обединят усилия на локално и национално ниво за прекратяването му, като същевременно се акумулират нови идеи за обединяване на силите за постигане на тази цел. Имаме силата да се борим срещу насилието, заявява УНИЦЕФ, като допринася с дейността си на глобално ниво към множеството дейности, които вече са предприети.

Инициативата стартира с  внушително видео, озвучено от Лиъм Нийсън, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ, който говори зад кадър в серия от сцени, показващи невидимото насилие.

“Това е петнадесет годишно момиче, станало жертва на групово изнасилване“, казва той докато камерата показва изоставено място. “Това е учител, който бие ученик, защото е говорил в клас, докато съучениците му наблюдават безучастно“, звучи гласа му докато камерата показва празна класна стая в следващата сцена.

“Само защото не виждате насилието над деца, не значи, че то не съществува“ казва Нийсън. “Превърнете невидимото във видимо. Помогнете ни да изличим насилието срещу деца. Присъединете се. Говорете за проблема“.

Нуждата от спешни мерки е ясно видима дори от недостатъчната статистика, която показва нивото и обхвата на насилието. Близо 150 милиона момичета и 73 милиона момчета на възраст под 18 години стават жертва на сексуално посегателство, според СЗО, а около 1.2 милиона деца стават жертва на трафик всяка година, според доклад на Международната Организация по труда (ILO) от 2005 г.

Насилието причинява не само психически рани, но и умствени, касаещи развитието на децата. Насилието рефлектира върху психиката им по начин, който компрометира способността им да учат, да се социализират и развиват.   

Специален сайт и кампания в социалните медии посочват начините, с които децата, родителите и общностите да поемат инициатива - да бъдат въвлечени и информирани, да се организират публични дискусии, подкрепящи децата, станали жертва на насилие и как да се работи на глобално и национално равнище с партньори на УНИЦЕФ.

Защитата на децата е основната дейност на УНИЦЕФ. Конвенцията за правата на детето на ООН подчертава, че всяко дете по света има правото да бъде защитено от всякакви форми на насилие.

     ###                                                                                                                                                                                             

Видеото с изявлението на Лиъм Нийсън можете да видите тук:

http://www.unicef.bg/galeriya/Da-sprem-nasilieto-nad-detsa/35?v=1

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук.

За повече информация:

Жаклин Цочева, Комуникации

УНИЦЕФ България

Тел. 9696207

E-mail: jtzocheva@unicef.org

Закрила на децата от насилие

14.09.2007 in Проекти

Насилието се очертава като един от основните проблеми, с който се сблъскват децата в България. Според официалната ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.