Да защитим тези, които работят в защита на децата и семействата призова Изпълнителния Директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк

19.08.2014 13:46

Изявление по повод на Световния Хуманитарен Ден

Ню Йорк, 19 август 2014 – „Работата на хуманитарните работници често е опасна.  Те работят при тежки условия и с риск за собствения си живот спасяват животи, възстановяват общности и стават свидетели на конфликти, катастрофи и бедствия. 

Тези кризи се увеличават както по честота, така и по своето сложно съдържание.  С това се увеличава и риска за живота на хуманитарните работници – и ръстът на загиналите сред тях се е увеличил.

Само за последния месец:

В Южен Судан хуманитарни работници са убити от въоръжени групировки докато се опитват да достигнат до остро недохранени деца преди да е станало твърде късно. 

В Газа, хуманитарни работници загубиха живота си при въздушен обстрел докато спасяваха болни, ранени и загиващи и утешаваха семействата на загиналите.  

В Сиера Леоне, в Либерия и Гвинея, здравните работници, които отчаяно се опитват да спасят животи от заразата на Ебола, сами се заразиха със смъртоносния вирус. Други бяха изложени на опасност, докато се опитваха да спрат разпространението на болестта.  

Това се случи само през последните седмици, но предишните 12 месеца отбелязаха смъртта на много повече хора. 2013 бе годината, в която отбелязахме най-голям брой жертви сред хуманитарните работници. По-рано тази година, след атака в ресторант в Афганистан, загинаха четирима хуманитарни работници, сред които двама служители на УНИЦЕФ, наши колеги, които работеха по програми за хранене и здравеопазване. 

Загубата на тези герои е загуба за цялата хуманитарна общност – и за света. В Световния Хуманитарен Ден, ние скърбим за тях и отбелязваме тяхната жертвоготовност, уважаваме отдадеността смелите мъже и жени, които продължават да работят ежедневно, въпреки риска за живота си - в името на общото благо: един по-сигурен, справедлив и мирен свят.

Ние трябва да направим повече от отдаване на почит към нашите колеги и приятели. Трябва да изискаме по-безопасни условия когато е необходимо за тези, които спасяват живота на другите, както и на тези, които най-много се нуждаят от тази закрила: децата. Нека с увеличаването на хуманитарните бедствия нашия общ дух на човечност не намалее. “

 

# # #

За Световния Хуманитарен ден

През декември 2008, по време на шейсет и третата сесия на Генералната Асамблея на ООН 19 август е обявен за Световен Хуманитарен Ден. На тази дата през 2003 г. след брутална терористична атака в щаба на ООН в Багдад загиват 22 души, сред които и специалния пратеник на ООН Сержио Виера де Мело. В Световен Хуманитарен Ден ние почитаме онези, които са загубили живота си в служба на човечеството, както и на тези, които продължават да носят помощ и облекчение на милиони души по света. Този ден привлича вниманието и върху нуждите на хуманитарните работници и колко е важно международното сътрудничество за посрещането на тези нужди.

 

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства

За повече информация:

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България

тел.: 02/9696208, jtzocheva@unicef.org

 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.