Ден на Отворените врати за майчино и детско здраве ще се проведе в гр. Шумен

13.09.2013 11:28

Къде: Шатрата на УНИЦЕФ и Центърa за майчино и детско здраве, на площадката пред сладкарница „Мики“, в Градската градина на Шумен, бул. Мадара

Кога: Събота, 14 Септември, 10.00 – 17.30 ч.

Кой: участници в събитието са: медицинските сестри и акушерки от Центъра за майчино и детско здраве (ЦМДЗ) гр. Шумен, акредитирани представители на Ла Лече Лига и Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“, бременни и родители на малки деца; широката общественост; журналисти; BG-Mamma потребители от Шумен

Какво: В специално обособена шатра бременните и родителите на малки деца ще имат възможност да получат безплатни консултации от медицинските сестри на ЦЗДМ, да научат повече за работата на Центъра и за това как могат безплатно да се възползват от предлаганите услуги. Екипът на Центъра на место ще прави записвания за домашни посещения.

Представителите на Ла Лече Лига и Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” ще бъдат на разположение, за да отговарят на въпросите на настоящи и бъдещи родители.


С книжки, моливи, балони, тебешири, много смях и сапунени мехури децата ще могат да играят с аниматорите, така че родителите да имат възможността спокойно да поговорят със сестрите от Центъра и консултантите по кърмене по темите за пълноценно ранно детско развитие и здравословен живот на децата.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук.

Допълнителна информация

Център „Майчино и детско здраве“ в област Шумен

Центърът „Майчино и детско здраве“ отвори врати през май 2013г. в област Шумен като част от проекта на УНИЦЕФ „ Семейство за всяко дете“, стартирал през 2010г.

Центърът разполага с офис в град Шумен и екипи в гр. Нови пазар и гр. Велики Преслав. Основната работа на двадесет и едната медицински сестри и акушерки е свързана с провеждането на домашни посещения при бременни жени и деца до 3 години на територията на цялата област.

По време на домашните посещения настоящите и бъдещи родители могат да получат  информация, консултации, съвети и насоки за здравословен живот по време на бременност и подготовка за раждане; основни грижи за новороденото и малкото дете; успешно кърмене, захранване и здравословно хранене на детето; опазване на здравето и насърчаване развитието на малкото дете; справяне с проблеми със съня на бебето, храненето и трудно поведение при малкото дете; достъп до различни услуги за семейства и малки деца в областта и общината.

Кой може да се възползва от тези услуги?

Всяка бременна и всяко семейство с дете до 3 години на територията на област Шумен може да получи домашни посещения. Екипът на Центъра е на разположение и за допълнителни посещения в зависимост от заявените потребности на детето и семейството.

Опитът на българските медицински сестри и акушерки, които провеждат домашните посещения на семейства на малки деца в област Шумен, е заимстван от най-добрите световни практики, където родителите на малко дете, независимо дали собствено, приемно или осиновено, и без значение от социален статус на семейството, получават домашни посещения. Медицинските сестри и акушерки, които са ангажирани в центъра „Майчино и детско здраве“ в област Шумен, са преминали едномесечно обучение, проведено от Медицинския университет в град Варна, както и редица специализирани обучения от водещи експерти в страната. В началото на месец октомври предстои и обучение с участието на лектори от Националната служба по здравеопазване на Великобритания.

Проект „Семейство за всяко дете“:

Центърът е продължение на дългосрочния проект на УНИЦЕФ „Семейство за всяко дете“, който цели закриването на Дома за медико-социални грижи в гр. Шумен чрез осигуряване на грижа на децата в семейна среда, създаване на мрежа от услуги за  превенция на изоставянето на деца до 3 години и подкрепа на семействата в грижата за децата им.

В последните две години в гр. Шумен, гр. Нови пазар и гр. Велики Преслав бяха открити Семейни центрове, в които работят мобилни екипи от социални работници, медицински сестри и психолози. Основната работа на екипите е да достигнат и подпомогнат уязвимите семейства в отглеждането на децата им с цел превенция на изоставянето и насърчаване по-добрата грижа за децата. 

Със създаването на Центъра за майчино и детско здраве УНИЦЕФ цели да достигне и подкрепи всички родители на малки деца, с което ще повиши благосъстоянието на всички деца в областта.

Центърът „Майчино и детско здраве“ е създаден към Медицинския Център – МБАЛ Шумен по проект на УНИЦЕФ България и с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Агенцията за социално подпомагане, МБАЛ-Шумен и Регионална здравна инспекция - Шумен.

На телефона на Центъра „Майчино и детско здраве“ 054/99 41 64 може да се получи повече информация и да се уговори час за домашно посещение.

 

Семейство за всяко дете

15.10.2010 in Проекти

Всяка година над 2 000 български деца биват изоставени и настанени в институции. Медицински доказано е, че отглеждането ...

Децата не идват с инструкции за отглеждане

17.09.2013 in Проекти

Детските сълзи карат родителите да се чувстват безпомощни. Медицинските сестри на Център за “Майчино и детско ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.