Деца стават дизайнери на лимитирана колекция плюшени играчки с добра кауза в конкурс на ИКЕА

02.11.2015 15:24

 

Вълшебният конкурс за деца и техните фантастични приятели на ИКЕА ще превърне рисуваните чудати герои на 10 малчугани от цял свят в истински плюшени играчки с добра кауза

За втора поредна година „Вълшебният конкурс за деца и техните фантастични приятели“ на ИКЕА ще превърне рисуваните чудати герои на 10 малчугани от цял свят в истински плюшени играчки с добра кауза. Лимитираната колекция SAGOSKATT, която е резултат от рисунките на победителите от глобалния етап на конкурса през 2014 година, е част от инициативата „Плюшени играчки в помощ на образованието“ и от ноември тази година се предлага във всички магазини на веригата по света. 

София, 2 ноември 2015 г. – От 2 ноември децата в България отново имат възможност да нарисуват своя уникален приказен герой, който може да се превърне в истинска плюшена играчка чрез ежегодния глобален конкурс за детски рисунки на ИКЕА. 20 финалисти от страната ни ще получат шанса да се съревновават с рисунки от цял свят на глобалния етап на конкурса. От всички събрани творби специално жури от продуктови дизайнери и специалисти от ИКЕА Швеция ще определят 10 глобални победители, чиито рисувани герои ще станат част от лимитирана колекция плюшени играчки с кауза през 2016 година. 

Събитието у нас се провежда за втора поредна година под името „Вълшебен конкурс за деца и техните фантастични приятели“. В периода 2-22 ноември всички деца до 12-годишна възраст могат да се включат в надпреварата, като качат своята рисунка на ikeaplay.bg или като я предадат в сектор „Обслужване на клиенти” в магазин ИКЕА. И тази година посетителите на сайта на конкурса ще могат да гласуват за своите фаворити, като трите рисунки, събрали най-много гласове, автоматично ще влязат във финалната двайсетица. Останалите 17 финалисти ще бъдат селектирани от жури, което вече по традиция  е председателствано от известната радио водеща Ива Дойчинова, която събужда слушателите на радио FM + със своето шоу „Ива от сутрин до обед”.

На 7 декември ще бъдат обявени 20-те финалисти от България, чиито фантастични приятели ще влязат във финалната надпревара в Швеция.

От този ноември в магазините на ИКЕА по цял свят се предлага и лимитираната колекция SAGOSKATT, която е резултат от рисунките на победителите от глобалния етап на конкурса през 2014 година. 

„Тези плюшени играчки са забавни и наистина фантастични, но също така имат специално значение. Фондация ИКЕА дарява по 1 евро за всяка продадена играчка на УНИЦЕФ и Save the Children, а това означава, че деца помагат на деца да получат по добро бъдеще,“ споделя Бодил Фритьофсон, продуктов технолог в ИКЕА Швеция.

За Фондация ИКЕА   
Фондацията на ИКЕА има за цел да подобрява възможностите за деца и младежи в развиващите се страни чрез финансиране на холистични, дългосрочни програми, които могат да създадат значителна и трайна промяна. Фондацията работи със силни стратегически партньори, като прилага иновативни подходи за постигане на мащабни резултати в четири основни области на живота на детето: място, наречено дом; здравословен старт в живота; качествено образование; и устойчив семеен доход. В момента финансираните програми помагат на 100 милиона деца. Научете повече на ikeafoundation.org.

За УНИЦЕФ  
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. Научете повече на www.unicef.bg и www.facebook.com /unicef.bulgaria

За Save the Children   
Save the Children е водещата в света независима организация за деца, която изпълнява програми за подобряване на живота на децата в повече от 120 страни по света. Тя цели свят, в който всяко дете има правото на оцеляване, защита, развитие и участие. Мисията на Save the Children е да вдъхнови към ново разбиране на начина, по който света се отнася с децата и да постигне трайна промяна в живота им. Научете повече на www.savethechildren.net и www.facebook.com/savethechildren.

За повече информация:   
Йоана Цонева  
Маркетинг мениджър, ИКЕА България  
тел.: 02/439 4540  
e-mail: joana.tsoneva@ikea.bg

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,   
тел.: 02/9696207, 0888 68 32 31   
E-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.