Децата в риск при конфликт

28.04.2016 10:15

 

©UNICEF/UNI178081/Volpi

Почти две трети от всички неваксинирани деца живеят в зони, засегнати от конфликти

Децата, засегнати от конфликти, се сблъскват с лишения, които ограбват тяхното здраве и като продължение - тяхното бъдеще. Конфликтите поставят най-бедните и най-маргинализираните деца, които имат най-голяма нужда от животоспасяващи имунизации, в най-голям риск от пропускане на ваксини. Освен това конфликтните зони създават благоприятна среда за възникване на огнища на зарази, които водят до тежки последствия за децата.

(Името е променено) Никита е на 5 г. Нейният баща е убит от обстрел, докато се прибирал вкъщи от работа през 2014 г. Никита живее в област Донецк в Украйна – където продължаващият конфликт и нестабилност са прекъснали достъпа доосновни медицински услуги, включително ваксинациите.

©UNICEF/UNI163897/Khuzaie

Почти две-трети от всички неваксинирани деца живеят в области, засегнати от конфликт. В Ирак, регион Кюрдистан през 2014 г. разселени деца и възрастни в транзитния лагер Казар се събират след залез слънце за мюсюлманската вечеря, с която прекъсват постенето по време на Рамазан.

©UNICEF/UN02929/Rich

Без имунизации около 1 500 000 деца под 5г. ще загубят живота си вследствие на заболявания, които са напълно предотвратими чрез ваксини. „Щастливa съм, че родих сина ми в клиниката, детето ми ще бъде ваксинирано…“, Жули Акол 17 г., в центъра Малакал за защита на гражданите в Южен Судан през 2015 г. 

 

©UNICEF/UNI171866/Zocherman

Децата и жените чакат на опашка, за да се регистрират за доставка на храна през 2014 в селището Патхаи в Южен Судан, където УНИЦЕФ осигурява прехрана и основна медицинска помощ, включително имунизации за децата срещу детски паралич и морбили в най-отдалечените области на страната и в регионите, засегнати от конфликти.

©UNICEF/UNI154106/Madhok

Пропускането или закъснението на ваксините поставя под допълнителен риск здравето на децата в конфликтните зони, които вече са лишени от основни услуги. В Афганистан през 2013 г. 4-годишният Акрам се заразява с морбили, тъй като родителите му не осъзнавали важността на имунизациите за здравето на детето.

©UNICEF/UNI131400/Froutan

Децата в конфликтните зони са в още по-голям риск от заболявания, предотвратими чрез ваксини – като морбили. През 2012 г. здравни работници извършват ваксинации по време на подкрепена от УНИЦЕФ имунизационна кампания – в отговор на увеличения брой на регистрираните случаи на деца, заразени с детски паралич и морбили в Афганистан през 2011 г.

©UNICEF/UNI103540/Zaidi

Областите, засегнати от конфликти в Пакистан и Афганистан, са последните останали огнища на вируса, причиняващ детски паралич. Докато дори едно дете има детски паралич, всички деца са в риск от това заболяване. През 2011 здравен работник извършва орална ваксинация срещу детски паралич на дете в Пакистан.

©UNICEF/UNI198884/AlShami

В Сирия конфликтът причини драстично намаление в нивата на ваксинациите. Лошото време допълнително затруднява борбата за оцеляване. Момиче гледа дъжда в дома си, който сега е без прозорци в резултат от непрестанните бомбардировки в нейния квартал Източна Гота.

©UNICEF/UNI103530/Zaidi

Здравен работник поставя орални ваксина срещу детски паралич на дете в Пакистан през 2011 г. след най-лошото наводнение в историята на страната. Правителството и неговите партньори направиха всичко възможно, за да осигуряват ваксини срещу морили и детски паралич за децата под 5 г., разселени заради кризата след наводнението.

©UNICEF/UNI146559/Wreford

Имунизациите са един от най-ефективните и евтини начини да защитим децата през целият им живот, давайки им шанс да оцелеят, без значение от обстоятелствата, в които се намират. Сирийски деца, разселени вследствие на продължаващия конфликт в тяхната родна страна, играят в лагера Атмех през 2013 г.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org  

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.