Дейността на УНИЦЕФ през 2012 г.: Непреклонна воля в помощ на най-уязвимите деца

16.07.2013 09:17

Ню Йорк, 15 юли 2013 г. – Въпреки финансовата нестабилност в по-голямата част от света и бедствията, които засегнаха децата в близо 80 страни през 2012 г., все пак е постигнат значителен напредък за милиони от тях през изминалата година, сочи Годишния доклад на УНИЦЕФ за 2012 г.

С наближаването на крайния срок за изпълнение на Целите на Хилядолетието за Развитие, имаме поводи за радост, като спад на равнището на бедността, почти пълно елиминиране на полиомиелита, засилени кампании по имунизация, повече момичета посещават училище, подобрен достъп до чиста вода и храна, и повече оцелели деца до петата им годишнина в сравнение с преди“, каза Изпълнителният директор на УНИЦЕФ, г-н Антъни Лейк и допълни: “Но тези резултати не ни дават повод за почивка“.

Бедствията доминираха през 2012 година, като отговорите на организацията и партньорите й бяха свързани с 286 хуманитарни акции в 79 страни. Животоспасяващата подкрепа на УНИЦЕФ включи:

  • Програми за доставка на Специална храна за повече от 2,1 милиона остро недохранени деца под петгодишна възраст.
  • Ваксинация срещу морбили на близо 44 милиона деца над 15 години
  • Достъп до питейна вода за 18.8 милиона души
  • Достъп до образование за повече от 3.5 милиона деца

През април 2012 г. УНИЦЕФ стартира глобална медийна кампания, Сахел СЕГА (SahelNOW), която насочи вниманието на публиката върху острата криза, породена от глада в региона.   

Ужасяващият конфликт в Сирия обаче изиска специални усилия; УНИЦЕФ помогна в изграждането на защитени пространства за обучение на близо 80 000 деца, засегнати от конфликта, подкрепи ваксинацията срещу морбили за повече от 1,4 милиона деца и осигури психологическа подкрепа за около 47 000 деца. Освен това, УНИЦЕФ достави питейна вода в бежанските лагери и приемащите общности за повече от 100 000 души, както и зимни дрехи и оборудване за повече от 260 000 души в Сирия.

Отвъд кризисните ситуации, УНИЦЕФ продължава работата си по поставяне на децата като номер едно в дневния ред по света.

През юни 2012 г. УНИЦЕФ се присъедини към правителствата в Етиопия, Индия и САЩ в стартирането на инициативата Ангажимент към детското оцеляване: Възобновено Обещание, световно движение, което цели слагане на край на детската смъртност, причинена от предотвратими заболявания. До края на 2012 г. представители от 168 правителства и повече от 400 граждански и религиозни организации призова за удвояване на усилията за спасяването на всяко едно дете от предотвратима смърт. С подкрепата на УНИЦЕФ и партньорите й, правителствата поеха инициативата по подобряване на здравните си стратегии и определяне на постижимите дългосрочни цели.  

Един от основните акценти в дейността на УНИЦЕФ през 2012 г. бе инвестирането в иновациите с цел оптимизиране на процеса за достигане до най-уязвимите. Например, в много страни ниските равнища на регистриране на новородените правят децата уязвими по отношение на посещаване на училище, както и трафик на хора, наред с всички останали опасности. В Нигерия и Уганда, УНИЦЕФ осъществи система за регистрация на ражданията, чрез СМС.

По подобен начин, в Замбия за бързото диагностициране и лечение на новородени заразени с ХИВ, УНИЦЕФ стартира Програма за СпешенСМС. От стартирала като пилотна през 2010 г., тази програма до 2012 г. спомогна за бързата обработка на повече от 10 000 положителни резултата от лабораториите в двата най-големи града към 260 отдалечени земеделски райони, намалявайки времето за реакция от 44 на 26 дни.

В рамките на ООН, организацията спомогна за множество иновативни инициативи. Например, през март 2012 г. Комисията на ООН по животоспасяващите продукти за жени и деца бе привлечена от УНИЦЕФ и агенцията на ООН за населението в подкрепа на движението Всяка жена, всяко дете, основано от Генералния Секретар на ООН Бан Ки-Мун.

Комисията цели подобряване на достъпа на деца под пет години и жени в детеродна възраст до висококачествени здравни интервенции на ниска цена. От 13-те животоспасяващи продукта идентифицирани като най-важни от Комисията, УНИЦЕФ е водещ доставчик на 10 от тях.

Организацията остава световен лидер както в доставката на продукти за деца, така и в осигуряването на ваксини за развиващите се страни.
През 2012 г. новите стратегии на УНИЦЕФ и иновациите в сферата на финансирането генерираха спестявания за повече от 197 милиона долара.

Въпреки конкурентния финансов пазар във времена на финансова криза в по-голямата част от света, даренията към УНИЦЕФ се увеличиха с осем процента спрямо предишната година, което само подчертава доверието към УНИЦЕФ като експертна организация, с техническо ноу-хау, мащабни партньорства и достъп навсякъде по света за спасяване и подобряване на живота на децата.

През 2012 година УНИЦЕФ се присъедини към Международната Инициатива Прозрачност на Хуманитарната помощ с цел да информира по-качествено широката общественост за своите дейности, как са финансирани и как са били приложени на практика. В допълнение на желанието за прозрачност и ясна отчетност, УНИЦЕФ публикува онлайн свои доклади от вътрешни одити, отчети и доклади по страни.

###    

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук

За повече информация:

Жаклин Цочева, Комуникации

УНИЦЕФ България

Тел. 9696207

E-mail: jtzocheva@unicef.org

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.