Дейвид Бекъм, Новак Джокович, Махершала Али, Олл Блекс, Даниел Кормиер, Люис Хамилтън, Хю Джакман, Сачин Тендулкар, Талиа и Крис Уейдман са сред звездите, които ще се присъединят към инициативата „супер татко“, за да подчертаят ролята на бащите за деца

05.06.2017 16:22

 

Споделете снимка или видео в социалните мрежи с вашия "Супер Татко" и хаштаговете: #РаннитеМоментиСаОтЗначение #EarlyMomentsMatter

Ню Йорк, 6 юни 2017 – Звезди от шоубизнеса и спорта, сред които са актьорът Махершала Али, Дейвид Бекъм, Олл Блекс, Даниел Корнер, Новак Джокович, Люис Хамилтън, Хю Джакман, Сачин Тендулкар, Талия и Крис Уейдмън се присъединиха към новата инициатива на УНИЦЕФ - „Супер Татковци“, която цели да празнува бащинството и да подчертае колко са важни: обичта, игрите, закрилата и пълноценното хранене за здравословното развитие на мозъка.

Над 90 страни, празнуват Деня на бащата, който се отбелязва всяка трета неделя на юни. Инициативата се обръща към семействата с призив – да споделят в социалните мрежи снимки и видеа, които показват какво е да бъдеш супер татко, като използват хаштага #РаннитеМоментиСаОтЗначение #EarlyMomentsMatter.

Вижте всички снимки и видеа и споделете и вашите с посочените хаштаговете, а ние ще ги добавим в глобалната галерия!

Посланиците на добра воля на УНИЦЕФ от целия свят също ще споделят снимки и видеа в периода 6 – 18 юни (когато е Денят на бащата), за да вдъхновят семейства от целия свят да споделят снимки на моментите между децата и техните супер бащи.

„Като баща виждам ефекта от всяка усмивка, всеки жест на обич и всяко позитивно действие върху детето ми през тези първи и най-ценни години от живота му. Не е лесно да бъдеш родител. Има много предизвикателства, с които се сблъскват бащите по целия свят. Целта на тази кампания е да подкрепи и насърчи татковците да бъдат супер бащите, от които техните деца отчаяно се нуждаят“ – Новак Джокович, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

„Аз нямаше да бъда това, което съм днес, без подкрепата на моя баща. Няма спор по този въпрос. Той беше част от моя успех от самото начало и ми даде цялата обич, съвети, здравословна храна и закрила, за които можех само да мечтая. Цял живот ще бъда благодарен на баща си за всичко, което е направил за мен. Надявам се тази глобална инициатива да бъде в чест на бащите като моя и да помогне и на онези, които изпитват трудности, да получат подкрепата, от която се нуждаят, за да с превърнат в супер татковци“ – допълни Люис Хамилтън, който също подкрепя УНИЦЕФ.

„Когато бях малък, баща ми ми даде точното количество обич, свобода и подкрепа, от които се нуждаех, за да стана това, което съм днес. Всяко дете има нужда от закрила, обич, пълноценна храна и игра, за да се подкрепи неговият най-добрият растеж и развитие, а двамата родители са тези, които са отговорни за това“ – каза Посланикът на добра воля на УНИЦЕФ Сачин Тендулкар.

Вълнуващите видеа и снимки на бащи-звезди ще се обединят заедно с истории на супер бащи от целия свят, включително тези, които дават всичко от себе си, за да отгледат децата си в изключително тежки условия.  

Един такъв супер татко е Идро, бежанец от Южен Судан, който отглежда трите си дъщери  на 2 месеца, на 3 години и на 13 години в бежанския център Биди Биди в Уганда, който е най-големият в света. Идро бяга от страната си, която е разкъсвана от конфликти, през юли 2016 г. и прави всичко, което е по силите му, за да запази дъщерите си здрави, щастливи и в безопасност. „Дъщеря ми ме пита „кога ще си отидем вкъщи?“ прегръщам я, за да я успокоя. Играя с нея и я разхождам. Тя със сигурност се чувства обичана. Ако не мога да дам всичко на семейството си, не съм щастлив“ – допълва Идро.

„Най-ранните години от живота са незаменима възможност за развитието на детския мозък – и всъщност техните родители са онези, които носят най-голяма отговорност в този процес“ – заяви Пиа Брито, Директор отдел „Ранно детско развитие“ в УНИЦЕФ.

„Колкото повече бащи, майки и друго членове на семейството обграждат своите бебета и малки деца с обич, игри, пълноценно хранене и закрила, толкова са по-големи шансовете на тези деца да достигнат оптимално здраве, щастие и да развият способности за учене. Доброто родителство за децата, живеещи в условия на стрес като конфликти или крайна бедност, би могло да бъде буфер, който да им помогне да се развиват въпреки трудностите“ – каза още Брито.

Доброто родителство в ранното детство, особено през първите 1000 дни, предизвиква образуването на невронни връзки в детския мозък, поставяйки основите на бъдещия им успех. Изследвания сочат, че когато децата взаимодействат с бащите си по позитивен начин, децата имат по-добро психологическо здраве, самочувствие и удовлетворение от живота в дългосрочен план.

„Трябва да разбием икономическите и социални препятствия, които лишават бащите и майките от безценното време с техните малки деца. Изключително важно е, частния сектор и правителствата да работят за даването на родителите и грижещите се за деца времето, ресурсите и информацията, от която се нуждаят, за да осигурят най-добрия старт в живота на детето “ – допълни Брито.

Инициативата „Супер Татко“ е част от кампанията #РаннитеМоментиСаОтЗначение #EarlyMomentsMatter, чиято цел е да популяризира разбирането за това, как средата и преживяванията на децата в ранното детство са определящи за бъдещото им здраве, благосъстояние, способност за учене и дори колко бих печелили, когато пораснат.

Всички снимки и видеа – участващи в инициативата супер татковци могат да бъдат намерени в галерията #РаннитеМоментиСаОтЗначение #EarlyMomentsMatter. УНИЦФ ще избере най-позитивните примери, най-креативните и най-забавни снимки и видеа и ще ги сподели в дигиталните си канали.

Изтеглете мултимедийно съдържание - http://uni.cf/2rAjIpD

Повече за инициативата Ранните моменти са от значение – www.unicef.org/earlymoments

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации в УНИЦЕФ България    
Тел.: 02/9696207      
E-mail: jtzocheva@unicef.org 

 

Такъв е животът - Да бъдеш родител

01.01.2012 in Проекти

В рамките на няколко епизода зрителите на bTV ще видят историите на различни герои, с различни социални и битови ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ: Най-уязвимите деца в България имат нужда от твоята подкрепа

31.05.2017 in Проекти

На 1 юни, Денят на детето, Детският фонд на ООН стартира дарителска ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.