Дейвид Бекъм помогна детските гласове да бъдат чути от световните лидери

25.09.2015 12:03

 

Футболната легенда и Посланик на добра воля на УНИЦЕФ представи иновативна технология, чрез която мненията на младежите да повлияят на ООН при взимането на исторически решения

25 Септември 2015, Ню Йорк – Уникална инсталация, която дава трибуна на гласовете и мненията на децата и младежите пред Общото събрание на ООН, беше представена от Посланика на добра воля на УНИЦЕФ Дейвид Бекъм. Това се случи в присъствието на Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк и младежи от инициативата на УНИЦЕФ „Гласът на младите“ (Voices of Youth).

Докато ООН се подготвяше да приеме Глобалните цели за устойчиво развитие (2015 – 2030 г.), своеобразното „Събрание на младежите“ демонстрира дигитална инсталация, създадена от Google специално за УНИЦЕФ. Иновацията съчетава мобилните технологии и социалните мрежи като канали за пряко доставяне на послания от момичетата и момчетата по света до световните лидери. Тези послания разкриват предизвикателствата, с които се сблъскват децата в домовете и общностите си – включително крайната бедност, неравенствата, насилието, смъртоносните заболявания и конфликтите. Те обаче изразяват и надеждите си за едно по-добро бъдеще.   

На откриването на инсталацията Дейвид Бекъм призова световните лидери да се вслушат в гласа на младежите и да чуят техните послания, за да предприемат действия, чрез които да променят живота на милиони деца, поставяйки най-уязвимите в центъра на всички решения и инвестиции през следващите 15 години. 

„Сърцето ми се къса, когато виждам трудностите, с които се сблъскват всеки ден децата и младите хора по света. Срещал съм се с майки и деца в Южна Африка, които живеят с ХИВ. Срещал съм се с деца, които живеят в опустошените региони след тайфуна в Хайян във Филипините. Срещал съм се и с деца, които са преживели насилие в Камбоджа. С каквито и предизвикателства да се сблъскват, всички деца имат надежда за едно по-добро бъдеще - а тази година, когато светът се фокусира върху новите Глобални цели, всички ние имаме възможността да превърнем тази надежда в реалност за милиони момичета и момчета по света!“, заяви Бекъм.

Той допълни: „Искам да видя свят, в който децата могат да растат защитени от война, насилие, бедност и предотвратими болести – свят, в който всяко дете има справедлив шанс да развие пълния си потенциал. Надявам се, че всеки от вас ще се присъедини към моя призив към световните лидери – да поставят децата, особено най-уязвимите, в сърцето на новите Глобални цели за устойчиво развитие!" 

По-рано тази година Бекъм ознаменува своята 10-а годишнина като Посланик на добра воля на УНИЦЕФ – със стартирането на „7 - Фондът на Бекъм за УНИЦЕФ“. Така футболната звезда използва своята популярност и влияние за набиране на жизнено важни средства, чрез които да се борим заедно срещу неравенствата и да работим за продължителна, позитивна промяна за най-уязвимите деца на планетата. Събранието на младежите е най-новата инициативна на УНИЦЕФ и Дейвид Бекъм, която довежда гласовете на децата до глобалната аудитория, за да вдъхновят те незабавни действия.

„Глобалните цели за устойчиво развитие са насочени към всички хора, от всички континенти –  особено децата. Гласовете на младите хора ще помогнат да се изработи новият дневен ред до 2030 г. Сега светът трябва да направи повече, за да включи момичетата и момчетата в постигането на Целите и да изгради среда на мир, просперитет и справедливост за всеки човек в рамките на една здрава планета.“, заяви Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Независимо от прогреса, постигнат по отношение на реализирането на Целите на хилядолетието за развитие (2000 2015 г.), милиони деца все още са оставени на заден план. Близо 6 милиона деца под 5 години все още умират всяка година – предимно по предотвратими причини. Повече от 120 милиона деца и младежи все още са извън класните стаи, а още милиони не получават качествено образование. Целите за устойчиво развитие (2015 – 2030 г.) предоставят възможност да разгърнем напредъка и да достигнем до всяко момиче и момче – но само ако светът превърне децата, особено най-уязвимите, в приоритет на своите политики!

„Докато не започнем да инвестираме в най-уязвимите деца от най-ранна възраст, ще продължим да виждаме и при следващите поколения бедността и неравенствата, които разделят и дестабилизират днешния ни свят – и ограбва потенциала на толкова много млади хора… За да реализираме утрешните Цели, трябва да слушаме децата и младите хора днес! Та кой по-добре от тях самите знае какви са нуждите на младите хора? Ние трябва да направим повече от това да чуем техните гласове, ние трябва да се вслушаме в тях!“, заяви Антъни Лейк, Изпълнителният директор на УНИЦЕФ.

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Ивайло Спасов, Консултант Комуникации, УНИЦЕФ България  
0888 40 63 83, ispasov@unicef.org

 

Най-големият урок в света

03.09.2015 in Проекти

Най-големият урок в света вдъхновява младото поколение за едно по-добро, по-справедливо и по-устойчиво ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.