До ¾ от децата и младежите се сблъскват с насилие и експлоатация и стават жертви на трафик по миграционните пътища на Средиземно море - съобщава най-новият доклад на УНИЦЕФ и Международната агенция по миграция на ООН

13.09.2017 09:00

Децата от Субсахарска Африка най-често стават жертви на дискриминация и расизъм.
Докладът призовава Европа да осигури безопасни и редовни маршрути за миграция 

Ню Йорк/ Брюксел, 12 септември 2017 г. – Децата и младежите бежанци и мигранти, които се опитват да достигнат Европа, се сблъскват с ужасяващи нарушения на човешките права. 77% от пътуващите през Централния Средиземноморски маршрут споделят, че са преживели насилие, експлоатация или са били обект на трафик на хора – това се съобщава в най-новия доклад на УНИЦЕФ и MOM – агенцията на ООН по миграция (MOM). 

„Мъчителни пътувания“ показва, че докато има риск за живота на всички бежанци и мигранти на възраст 25 г. и повече, още по-голям е рискът от експлоатация и трафик за децата и младежите, тръгнали на път – близо 2 пъти по-голям риск по Източния средиземноморски миграционен път и с 13% по-висок риск за децата, поели по Централния средиземноморски миграционен път.

„Ако се опиташ да избягаш, те застрелват. Ако спреш да работиш, те бият. Бяхме като роби. В края на деня просто те заключват вътре“ - Аймамо, 16 г. непридружено дете от Гамбия, интервюирано в бежански лагер в Италия. Детето е било подложено на месеци изтощителна работа, веднага щом е преведено до Либия от трафикантите.

Докладът се базира на отзивите на 22 000 мигранти и бежанци, сред които 11 000 деца и младежи, интервюирани от МOM.  

„Очевидната реалност е, че стандартната практика е децата, които преминават през Средиземно море, да бъдат малтретирани, трафикирани, бити и дискриминирани“ -  каза Афшан Кан, Регионален директор и специален координатор по въпросите на бежанската и мигрантска криза в Европа на УНИЦЕФ. Кан допълни още „Лидерите на Европейския съюз трябва да вземат устойчиви решения, които да включват безопасни и легални миграционни маршрути, установяване на защитени коридори и намиране на алтернативи на задържането на децата бежанци и мигранти.“

„За хората, които напускат страните си, за да се спасят от насилието, нестабилността и бедността, тежките фактори, които ги принуждават да мигрират, ги водят до опасни пътувания, по време на които те знаят, че може да се наложи да  платят с достойнството си, с благосъстоянието си и дори с живота си“ – заяви Юженио Амброси, Регионален директор на МOM за ЕС, Норвегия и Швейцария.

„Без установяването на безопасни миграционни пътища другите мерки биха били неефективни. Трябва да насърчим подход към миграцията, който да е базиран на човешките права, като подобрим механизмите за идентифициране и закрила на най-уязвимите по време на миграционния процес, без значение от техния правен статус.“

Докладът показва още, че докато всички деца, тръгнали на път, са изправен пред риск, момичетата и момчетата от Субсахарска Африка се сблъскват дори с още по-голям риск от експлоатация и трафик в сравнение с децата от други части на света – като съотношението е 65 % към 15% по Източния средиземноморски маршрут и 83% към 56% по Централния средиземноморски маршрут. Расизмът е основният фактор, който се крие зад тази диспропорция.

Децата и младежите, пътуващи сами дълги периоди от време, заедно с онези, които имат  ниско ниво на образование също са идентифицирани като най-уязвими от експлоатация в ръцете на трафикантите и криминалните групи по време на пътуванията. Според докладът, Централният средиземноморски маршрут е особено опасен, като по-голямата част от бежанците и мигрантите преминават през Либия, която е раздирана от беззаконие, престъпност и военни групировки.. Средно младите хора плащат между 1000 и 5000$ за пътуването и често пристигат в Европа, затънали в дългове, което ги поставя пред още рискове.

Докладът се обръща към всички засегнати страни  - страни на произход, транзитни и крайни дестинации, Африканския съюз, Европейския съюз, международни и национални организации, подкрепяни от дарители – да приоритизират редица действия.

Тези действия включват установяването на безопасни и легални маршрути за децата, тръгнали на път; засилване на капацитета на услугите, които защитават децата бежанци и мигранти, независимо дали са в страните им на произход, в транзитните страни или в крайните дестинации; да се намерят алтернативи на задържането на деца, тръгнали на път; да се засили международното сътрудничество, за да се спрат трафикът и експлоатацията и да се сложи край на ксенофобията, расизмът и дискриминацията срещу всички мигранти и бежанци.

Бележки към редакторите: УНИЦЕФ продължава да призовава правителствата да приложат 6-те точковия план за действие в защита на децата бежанци и мигранти, за да се гарантира защитата на техните права:  
1. Защита на деца бежанци и мигранти, особено непридружените деца, от експлоатация и насилие.
2. Прекратяване на задържането на деца, които искат да получат статут на бежанец или мигриращи.
3. Неразделяне на семействата, като най-добрият начин за защита на децата и даване на правен статут на децата.
4. Всички деца бежанци и мигранти да учат и да им се даде достъп до здравни и други качествени услуги.
5. Настояване за действия срещу основните причини за големи движения на бежанци и мигранти.
6. Насърчаване на мерки за борба с ксенофобията, дискриминацията и изолацията в страните на транзит и дестинация.

Докладът и подкрепящите видеоматериали могат да бъдат свалени от тук.  

За Международната организация по миграцията:
МОМ, агенцията на ООН по миграция, е водещата междуправителствена организация в сферата на миграцията, тясно работеща с правителствени, междуправителствени и неправителствени партньори. Чрез своите 166 страни-членки, още 8 страни, които имат статут на наблюдатели и офиси в над 100 държави, МОМ е посветена на насърчаването на хуманна и системна миграция в полза на всички. 

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

За повече информация: 
Жаклин Цочева, Директор Комуникации в УНИЦЕФ България   
Тел.: 02/9696207 
E-mail: jtzocheva@unicef.org  

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

Осъдено детство? Справедливост за всяко дете

28.09.2016 in Проекти

УНИЦЕФ и Нова Броудкастинг Груп стартират съвместна информационна и застъпническа кампания за правата на децата в ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.