Доклад на Генералния секретар на ООН за децата и въоръжения конфликт в Сирийската арабска република

06.02.2014 12:20

Снимка: © UNICEF/NYHQ2014-0003/Diffidenti

Първият доклад на Генералния секретар на ООН за децата и въоръжения конфликт в Сирийската арабска република представя смразяваща картина за бруталността и злоупотребите, които децата са преживели в продължение на почти три години иясно напомня защо този ужасяващ конфликт трябва да приключи.

Деца са били убити, арестувани, отвлечени, измъчвани, осакатявани, сексуално насилени, както и наети от въоръжените групи; деца са били използвани като човешки щитове; училища и болници са били атакувани и използвани за други цели. Хуманитарният достъп е блокиран и възпрепятстван, което задълбочава страданията на децата и цивилните граждани.

Тежките насилия срещу деца, цитирани в доклада, изискват отговор. УНИЦЕФ се присъединява към Генералния секретар в призива за незабавно прекратяване на агресията към невинни деца и цивилни, включително използването на оръжия, които причиняват безразборно и прекомерно увреждане, като например използваните в смъртоносна вълна от атаки в цял Алепо тази седмица.

На среща на Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ днес, изпълнителен директор на УНИЦЕФ - Антъни Лейк, заяви, че всички, които участват в конфликта, и тези, които имат влияние върху тях, имат задължение да направят всичко възможно, за да защитят децата от насилие - насилие, което не е породено от децата, и в което те не трябва да играят никаква роля.

За УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.


За повече информация:
Жаклин Цочева, Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02-96-96-208 

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.