Две години Семеен център в гр. Шумен

14.10.2013 16:30

През 2013 г. Центърът е консултирал 1101 рискови семейства в града и селата Ивански, Друмево и Салманово

Шумен, 10. Октомври 2013 г. – Семейният център в гр. Шумен, подкрепен от УНИЦЕФ,  отбеляза своя втори рожден ден. Центърът интегрира социални, здравни и образователни услуги и предлага консултации, индивидуална и групова подкрепа на семейства с малки деца в риск.

Основен фокус в дейността на Центъра е работата по превенция изоставянето на деца и настаняването им в институции. Мобилни екипи от специалисти идентифицират семейства с деца в риск от изоставяне, следят и насочват бременни жени в риск към системата на здравеопазване за консултация и подкрепа, повишават здравната грамотност в рисковите общности.

Гости на празника бяха г-н Красимир Костов, кмет на община Шумен, г-жа Даниела Миронова, зам.-областен управител  на Шумен, проф. д.и.н. Георги Колев, председател на Общинския съвет на гр. Шумен, г-н Седат Кадир, зам.-кмет по социалната политика и здравеопазване на гр. Шумен, г-жа Майа Грозданова, координатор на проекта на УНИЦЕФ „Семейство за всяко дете“, г-жа Петранка Петрова, директор на дирекция „Социална политика и здравеопазване“ на община Шумен, представители на социални, детски и здравни заведения от региона, кметове на села, посещавани от екипите на Центъра и др.

Моделът, създаден в Центъра в Шумен, работи и се развива, като успешните практики се прилагат и в другите Семейни центрове, подкрепени от УНИЦЕФ – в гр. Нови Пазар и в гр. Велики Преслав.

Броят на консултираните от Центъра семейства за една година се е увеличил от 162 през 2012-та година до 1101 през 2013 г., като по-голямата част от картографираните семейства са от кварталите на града „Витоша“ и „Бялата пръст“, както и от селата Ивански, Друмево и Салманово. От 2013 г. шуменският Център консултира и семейства от общините Венец и Хитрино. Оказано е съдействие на 3 деца от приемни семейства за реинтегриране в биологичните им семейства. Подкрепени са 7 деца при настаняване в приемни семейства, а други 3 в процеса на осиновяване. Със съдействието на Центъра са извършени 148 акушеро-гинекологични прегледи на жени.

През 2013 г. 80 деца на възраст от 7 до 14 години са включени в групи за развиване на творческите умения и интереси. Общо 57 деца в смесени училищни класове са включени в презентация и дискусии по темата за агресията в семейните отношения и при общуването с други хора.Семейство за всяко дете

15.10.2010 in Проекти

Всяка година над 2 000 български деца биват изоставени и настанени в институции. Медицински доказано е, че отглеждането ...

Великолепната шесторка

10.11.2010 in Проекти

Вторият сезон на „Великолепната шесторка" започва на 22 септември в 20.00 часа по bTV. Шоуто, което създаде нов модел ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.