Две-трети от младите хора в повече от 18 държави заявяват, че са били жертви на тормоз

12.08.2016 09:26

В Международния ден на младежта ново изследване показва мащаба на този вид насилие и пагубния му ефект върху младите хора 

Ню Йорк, 12 Август 2016: 9 на всеки 10 младежи вярват, че тормозът е широко разпространена практика в техните общности – а 2/3 твърдят, че самите те са били негови жертви. Това показват данните от ново проучване на УНИЦЕФ и партньори. 

Проучването е извършено чрез U-Report – това е бързо разрастваща се платформа за ангажиране на младите хора и се използва от над 2 милиона души в над 20 държави. На младежите са били зададени – чрез кратки текстови съобщения (SMS-и), Фейсбук и Туитър – серия от въпроси, свързани с последствията от тормоза в техните общности, както и за личния им опит в това отношение и какво може да се направи според тях, за да се прекрати този тип насилие. В проучването са участвали около 100 000 младежи, които използват иновативната платформа U-Reporters – те са на възраст между 13 и 30 години. Сред тях са момичета и момчета от Чили, Ирландия, Либерия, Малайзия, Мексико, Мозамбик, Нигерия, Пакистан, Сенегал, Сиера Леоне, Свазиленд, Уганда, Украйна, Буркина Фасо, Мали, Гвинея, Индонезия, Замбия. 

 „Тормозът, включително в интернет, все още е значително подценяван риск – който застрашава сериозно благосъстоянието на децата и младежите“, заяви Тереза Килбейн, старши съветник по закрила на детето към УНИЦЕФ. Тя добави: „За да прекратим този тип насилие, трябва да увеличим осведомеността на обществото за вредните последствия от него, както и да предоставим на учителите, родителите, учениците и техните връстници по-добри инструменти и умения да разпознават риска от тормоз и да докладват за неговите проявления – както и да подсигурим грижа и закрила на жертвите му.“ 

Някои от останалите по-значими открития на проучването на U-Report са:  
:: Една-трета от отговорилите смятат, че тормозът е нещо „нормално“ и затова не са казвали за него на никого.
:: Мнозинството от младежите, които заявяват, че са били жетви на тормоз, казват, че това е въз основа на външния им вид.
:: Други причини за тормоза са половата идентичност, сексуалната ориентация или етническата принадлежност.
:: Една-четвърт от жертвите на тормоз казват, че не са знаели на кого да споделят.
:: 8 на всеки 10 от участниците в проучването смятат, че един от най-ефективните методи за борба с тормоза е обучението на учителите по отношение на това как да предразполагат децата да споделят за случаите на насилие в училище. 

Детският фонд на ООН работи за ангажирането на децата и младежите и повишаване на осведомеността им за тежките последствия от тормоза – усилията ни са част от глобалната инициатива „Да спрем насилието над деца“. Един от каналите, чрез които това се случва, е именно чрез платформата U-Report, както и социалните мрежи. УНИЦЕФ, заедно със своите партньори, също така работи за укрепване капацитета на образователните системи за разпознаване на случаите на тормоз и изграждането на механизми за насочването им към системата за закрила на детето. 

Допълнителна информация за медиите:      
U-Report е платформа за разпространение на социални послания и е налична в 24 държави, като разполага с абонирани потребители сред повече от 2 милиона младежи. Платформата им дава възможност да участват в проучвания, както и самите те да оповестяват данни или да подават сигнали по различни теми, които ги засягат. По този начин информацията, генерирана от тях, се използва за по-ефективно застъпничество по отношение на необходимостта от социална и политическа промяна в техните общности и държави. Потребителите на U-Report получават и полезна информация и съвети от УНИЦЕФ, от нашите партньори, както и самите младежи обменят опит и знания помежду си. Повече за платформата тук: https://ureport.in/ 

За Международния ден на младежта:   
През 1985 г. ООН чества за първи път Международния на младежта, който от тогава се провежда винаги на 12 август. Целта му е да привлече внимание към широк спектър от културни, правни и други предизвикателства, пред които се изправят младежите. Той дава възможност да се дискутират въпроси за това как да се укрепят националните системи за подпомагане и стимулиране на младежите и тяхното развитие. Фокусът в върху предоставянето на реални и ефективни възможности на всички млади хора да участват пълноценно във всеки обществен аспект, който ги засяга пряко или косвено. 

За УНИЦЕФ:    
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За повече информация:    
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Тел.: 02 9696 208    
е-mail: jtzocheva@unicef.org 

  

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Бъдеще без насилие за всяко дете

10.11.2014 in Проекти

През месец ноември 2014 г. bTV и УНИЦЕФ България стартираха съвместна социална кампания, целяща да повиши ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.