ЕС дарява още 45 милиона долара за децата на Сирия в отговор на призива на УНИЦЕФ

25.09.2013 18:20

 
Ню Йорк, 24 септември 2013 – Днес УНИЦЕФ и Eвропейският съюз (ЕС) подписаха ново споразумение за осигуряването на допълнителни 45 милиона долара (34,2 милиона евро) за защита на децата, засегнати от кризата в Сирия, както и за осигуряване на достъп до образование в Сирия, Йордания и Ливан.

"Днешното споразумение разкрива нашaта отговорност и ангажимент към най-уязвимите от този конфликт: децата и младежите.Трябва да направим всичко по силите си, за да няма изгубено поколение деца без достъп до училище като следствие от ужасния конфликт в Сирия. С нашата подкрепа 2,5 милиона деца в региона ще получат шанса да бъдат  образовани, а заедно с него и надежда за по-добро бъдеще," каза Щефан Фюле, член на Европейската комисия, отговарящ за разширяването и европейската политика за добросъседство след подписване на четирите договора.

“С навлизането на Сирия в третата година от кризата трябва да направим всичко, на което сме способни, за да избегнем загубата на едно цяло поколение,” каза Йока Бранд, Заместник Директор на УНИЦЕФ. “Образованието никога не трябва да бъде жертва на конфликт или криза. Сега с подкрепата на ЕС, тази опасност може да се избегне за милиони деца в Сирия.”

До края на 2013 г., средствата, предоставени от ЕС за дейността на УНИЦЕФ в Сирия, Йордания, Ливан и Турция, се очаква да достигнат 100 милиона долара.

Скоро ще стартира кампания  Да се върнем към ученето във всички засегнати от конфликта страни, с подкрепата на УНИЦЕФ и партньорите на организацията, която цели да достигне до повече от 1,5 милиона деца в региона.

Днешното събитие се случва в контекста на обширния хуманитарен отговор от страна на ЕС на кризата в Сирия. В голямата си част подкрепата на ЕС към хората, засегнати от кризата в региона, се осъществява чрез агенциите на ООН. 

За Eвропейския съюз:

ЕС е най-големият международен дарител в контекста на сирийската криза, като допринася със значителна част от средствата в глобален мащаб. ЕС до момента е осигурил 1,8 милиарда евро (2.43 милиарда долара) за хуманитарна помощ, възстановяване и развитие, както от Комисията, така и от страните-членки. Тази подкрепа стига до 80 процента от всички, засегнати от кризата.

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук


За повече информация, моля свържете с:

Жаклин Цочева, Комуникации, УНИЦЕФ България,
Тел.: +359 2 / 96 96 208
Факс: +359 2 / 96 96 209

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.