Един милион деца бежанци – срамен показател за кризата в Сирия

23.08.2013 11:16

ЖЕНЕВА / НЮ ЙОРК, 23 август 2013 - Войната в Сирия навлиза в третата си година, а броят на сирийските деца, принудени да напуснат родината си като бежанци, достигна един милион.

"Детето, с което бежанците стават 1 милион, не е просто още една цифра", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. "Това е истинско дете, изтръгнато от дома си, може би дори и от семейството, сблъскващо се лице в лице с ужасите, които ние само можем да се опитаме да разберем."

"Всички ние трябва да споделяме срама," - каза г-н Лейк - "защото докато работим, за да се облекчи страданието на засегнатите от тази криза, световната общност не е изпълнила своята отговорност за това дете. Трябва да спрем и да се запитаме как, с чиста съвест, можем да продължим да проваляме децата на Сирия."

"На карта е заложено не по-малко от оцеляването и благоденствието на едно поколение от невинни", заяви Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) Антониу Гутериш. "Младежите на Сирия губят своите домовете, членовете на семействата си и своето бъдеще. Дори и след като са прекосили границата към безопасността, те са травматизирани, депресирани и се нуждаят от повод за надежда."

Според двете агенции децата са половината от всички бежанци на конфликта в Сирия. Повечето от тях са пристигнали в Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет. Все по-често сирийци бягат в Северна Африка и Европа.

Най-новите данни показват, че близо 740 000 сирийски бежанци са деца под 11-годишна възраст.

В Сирия, според Службата на Върховния комисар за правата на човека, около 7000 деца са били убити по време на конфликта. ВКБООН и УНИЦЕФ смятат, че повече от 2 милиона деца са вътрешно разселени в Сирия.

Физическият катаклизъм, страхът, стресът и травмата, преживени от толкова много деца, представляват само част от човешката криза. Двете агенции също подчертават заплахите за децата-бежанци от детски труд, ранен брак и потенциална сексуална експлоатация и трафик на хора. Повече от 3500 деца в Йордания, Ливан и Ирак са преминали границите на Сирия придружени или разделени от семействата си.

В най-голямата хуманитарна операция в историята ВКБООН и УНИЦЕФ мобилизират подкрепа за милиони засегнати семейства и деца.

Повече от 1,3 милиона деца в бежански и приемни общности в съседните страни са били ваксинирани срещу морбили тази година, с подкрепата на УНИЦЕФ и неговите партньори. Близо 167 000 деца-бежанци са получили психо-социална помощ, повече от 118 000 деца са имали възможност да продължат своето образование във и извън формални училища, а повече от 222 000 души са били осигурени с водоснабдяване.

ВКБООН е регистрирал всички 1 милион деца, като по този начин им е дал идентичност. Агенцията предотвратява оставането без гражданство на бебета, родени в изгнание, като дава удостоверения за раждане. ВКБООН също така гарантира, че всички бежански семейства и деца живеят в някаква форма на безопасен подслон.

Все още, обаче, има много работа, казват двете агенции. Сирийският регионален план за отговорност към бежанците, който призовава за 3 милиарда щатски долара, за да се посрещнат острите нужди на бежанците до декември тази година, в момента е финансиран само на 38%. Поискани са повече от 5 милиарда щатски долара, необходими за справяне с кризата в Сирия, с критичните нужди в областта на образованието, здравеопазването и други услуги за децата бежанци и децата - членове на приемните общности. Трябва да бъдат положени повече ресурси за развитието на силни мрежи за идентифициране на децата бежанци в риск, както и да се подсигурят бежанските деца и приемните им общности с подкрепа.

Но повечето финансови ресурси са само част от отговора, необходим за справяне с нуждите на децата.

В подкрепа на интензивните усилия, необходими за намиране на политическо решение на кризата в Сирия, страните в конфликта трябва да спрат действията срещу цивилни граждани и да прекратят наемането на деца. Децата и техните семейства трябва да могат безопасно да напуснат Сирия и границите трябва да останат отворени, така че те да могат да преминат към безопасните места.

Тези, които не изпълняват своите задължения съгласно международното хуманитарно право, трябва да понесат пълната отговорност за действията си, казват двете агенции.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук

За повече информация, моля свържете с:
Juliette Touma, UNICEF Middle East and North Africa Regional Office, Tel: +962 79 867 4628, jtouma@unicef.org
Marixie Mercado, UNICEF Geneva, Tel +41 22 909 5716; Mobile +41 79 756 7703, mmercado@unicef.org
Adrian Edwards, UNHCR Geneva, Mobile +41795579122, email: Edwards@unhcr.org
Peter Kessler, UNHCR Amman, Mobile +962796317901, email: Kessler@unhcr.org
Dan McNorton, UNHCR Geneva, Mobile +41 79 217 3011, email: mcnorton@unhcr.org
Kate Donovan, UNICEF New York, Tel +1 212 326 7452, Mobile +1 917 378 2128, kdonovan@unicef.org

За ВКБООН

Върховният комисар на ООН за бежанците, известен също като Агенцията на ООН за бежанците, е създадена на 14 декември 1950 г. от Общото събрание на Организацията на обединените нации. Агенцията има за задача да ръководи и координира международната дейност за защита на бежанците и разрешаване на проблемите на бежанците в световен мащаб. Нейната основна цел е да защитава правата и благосъстоянието на бежанците. Тя се стреми да гарантира, че всеки може да упражни правото си да търсят и да намерят безопасно убежище в друга държава, с опция да се завърнат у дома доброволно, да се интегрират на място или да се заселят в трета страна. Тя също има мандат да помага на лица без гражданство. За повече от шест десетилетия, агенцията е помогнала на десетки милиони хора да започнат живота си отново. www.unhcr.org - @ бежанци - @ refugeesmedia.

 

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.