Една седмица от земетресението в Непал

03.05.2015 09:15

 

Снимки: © UNICEF/2015/Chen; © UNICEF/2015/Nybo

УНИЦЕФ предупреждава за риск от заболявания сред децата

Катманду, Непал, 2 май, 2015 – Една седмица след земетресението в Непал, УНИЦЕФ предупреждава, че здравето и благосъстоянието на децата, засегнати от бедствието, са в критично състояние - много са останали без дом, в дълбок шок и без достъп до основни грижи. С настъпването на сезона на мусоните, само след няколко седмици, децата ще бъдат изложени на повишен риск от болести като холера и диарийни инфекции, като ще да бъдат по-уязвими и от заплахата от свлачища и наводнения. 

„Земетресението предизвика невъобразима разруха. Болниците са препълнени, водата е оскъдна, хората спят на открито, като все още има погребани тела под сградите. Ситуацията благоприятства разпространението на болести.“, каза Роунак Кан, зам.- представител на УНИЦЕФ в Непал. 

Земетресението от 25 април изравни със земята повече от 130 000 жилища и остави 3 милиона души, в нужда от помощи с храна. Над 24 000 души в момента са настанени в 13 лагера в Катманду. В страна, където над 40% от децата са недохранени, нарастват страховете за изхранването на децата. Най-малко 15 000 деца с тежко недохранване, изискват терапевтично хранене. Има неотложна необходимост децата в 12-те най-засегнатите райони да се върнат към по-нормални условия на живот чрез създаване на защитени пространства за деца, отваряне на училищата и осигуряване на достъп до основни услуги, като здравеопазване и вода.

Веднага след земетресението отпреди седмица, УНИЦЕФ използва своите предварително подготвени ресурси за реакция при извънредни ситуации, като успя да предостави следната помощ: палатки, служещи като клиники за спешна помощ; палатки и брезенти за подслон; вода и разпространението й сред палатковите лагери; таблети за пречистване на вода и комплекти с хигиенно-санитарни принадлежности.

УНИЦЕФ разширява обсега на помощта си, така че децата в най-тежко засегнатите райони, включително тези в труднодостъпните места извън Катманду, да бъдат снабдени със спасителни доставки.

„Ние имаме един малък прозорец от време, за да въведем мерки, които ще предотвратят разпространението на болести сред децата засегнати от земетресението - опасност, която ще се задълбочава още повече от мокрите и кални условия, предизвикани от дъждовете. Ето защо е толкова важно сега да бъдат получени най-необходимите лекарства, медицинско оборудване, палатки и вода в тези райони.“, каза Хан.

През изминалата седмица УНИЦЕФ: 

- Достави повече от 80 тона помощи, включително палатки, брезенти, одеяла, храна, ваксини и други животоспасяващи лекарства.

- Създаде защитени пространства за деца в лагерите, за да предложи подкрепа за възстановяването на децата от преживяното, както и сигурно място, където те могат да играят и да се учат.

- Достави помощ за отдалечени райони извън долината Катманду - включително в районите Кавре и Горкха, където екипи на УНИЦЕФ осигуриха на хиляди хора сапун, таблетки за пречистване на вода, брезент и кофи. В област Дхадинг, в седем отдалечени села, чрез хеликоптери бяха доставени хигиенни и санитарни комплекти и таблетки за пречистване на вода.

- Осигури възможност за психологическа подкрепа в Горкха, Каски, Синдхули, Кавре, Рамечап и Катманду.

Днес започват програми на живо по националното непалско радио, насочени към предоставяне на животоспасяваща информация, а също и експертни консултации за деца, жени и семейства, живеещи в отдалечени части на районите, засегнати от земетресението. Програмите ще бъдат излъчвани четири пъти на ден.

УНИЦЕФ, заедно с други агенции на ООН, стартира апел за набиране на 50 милиона щатски долара за хуманитарното подпомагане на децата и семействата в Непал през следващите три месеца. 

Как българите могат да помогнат?   

1. Чрез дарение онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България   

2. По банков път на следната дарителска сметка:     
Райфайзенбанк ЕАД:   
IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF   
Основание: Непал    

3. Чрез SMS с текст „NEPAL” на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.

За УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.  

За повече информация:
Ивайло Спасов, Консултант Комуникации, УНИЦЕФ България - 0888 40 63 83, ispasov@unicef.org

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.