Едно на всеки пет деца все още не е имунизирано и е в риск, казва УНИЦЕФ

22.04.2013 13:33

Политическата подкрепа е от решаващо значение за достигане до „петото дете" с ваксини

 НЮ ЙОРК, 19 Април 2013 – Един милион и петстотин хиляди деца нямаше да умрат през 2011 г., ако бяха имунизирани, казва УНИЦЕФ в началото на Световната седмица за имунизация. Едно на всеки пет деца не е получило жизненоважни ваксини поради социално или географско изключване, липсата на ресурси, слабите здравни системи или конфликти, като тези, които бушуват днес в Сирия и части на Западна Африка.

Всяко дете в света трябва да бъдe имунизирано за по-добра защита на своето здраве. Очаква се ваксините да спасят живота на 2-3 милиона деца всяка година – това представлява едно от десетте най-големи постижения в общественото здраве на миналия век, в съответствие с Американските центрове за контрол на заболяванията и превенция. Имунизацията също така е много рентабилна, като например защитата на детето срещу морбили за цял живот струва по-малко от 1 долар.

През 2011 г., обаче, 22.4 милиона деца не са имунизирани – това е увеличение с над един милион от предходната година.

УНИЦЕФ изразява загрижеността си, че глобалните усилия за ваксиниране на всяко дете са блокирани, тъй като финансите намаляват и политическата воля е в стагнация. През 2011 г. само 152 от 193-те страни-членки на Световната здравна организация бяха заделили бюджетни средства за имунизация.

Продължават да съществуват неравенства в рамките на и между отделните страни. Децата от заможни семейства имат най-голям достъп до най-добрите здравни услуги в дадена страна, и те се радват на най-високите ставки на имунизационен обхват.

Докато не се адресират различията, всеки последно (пето) дете няма да бъде имунизирано, казва УНИЦЕФ. В същото време, инвестициите в рутинна имунизация, като част от подобрените системи за здравеопазване, ще бъдат от полза за всички деца - по този начин допълнително се намаляват неравенствата. За да стане това, правителствата трябва да осигурят достатъчно финансиране и иновациите трябва да бъдат насърчавани - като например скорошното въвеждане на ваксини срещу пневмония и диария.

И най-важното, непоколебима политическа подкрепа е необходима за увеличаване на ползите от ваксините за деца, живеещи в най-бедните семейства и най-отдалечените общности.

Уникалната позиция на УНИЦЕФ

УНИЦЕФ доставя ваксини, които достигат до 36 на сто от децата в света. През 2012 г. УНИЦЕФ доставя почти 1,9 милиарда дози ваксини и над 500 милиона спринцовки. Като най-голям купувач на ваксини в света, УНИЦЕФ работи, за да поддържа цените на ваксините на нива, които страните с ниски и средни доходи могат да си позволят. УНИЦЕФ и партньорите, са подкрепили имунизационни програми в над 100 страни през миналата година.

На национално ниво, УНИЦЕФ и партньорите подпомагат правителствата в оптимизиране веригите на доставки на ваксини, така че студената верига,  оборудването и логистиката ефективно да поддържат ваксините при постоянна температура на всяка крачка от

съхранението и транспортирането, докато стигне до детето. УНИЦЕФ работи за повишаване осведомеността на Общността и приемане на имунизацията.

При спешни случаи, децата са по-уязвими, и имунизационните кампании стават критично важни. Една от първите силно заразни болести, които се появява в хуманитарни ситуации е морбили, огнища на които бяха съобщени наскоро в Сирия, Пакистан, Нигерия и Демократична република Конго.

Огромното влияние на имунизацията и предизвикателствата към ваксините трудно се виждат по време на кризата в Сирия. Миналата година, УНИЦЕФ и партньорите ваксинираха 1,3 милиона деца против морбили и 1,5 милиона против детски паралич. Кампания е вече в ход да достигне до 2,5 милиона деца с ваксинацията срещу морбили. Въпреки това, комбинацията от ограничените средства, огромните предизвикателства за достъп и масовите движения сред  населението правят достигането до всяко дете по-трудно от всякога.

Съгласуваните усилия за имунизиране на децата намаляват или премахват честотата на

опустошителните заболявания:

• Едрата шарка е ликвидирана през 1980 година. Детският паралич наскоро бе елиминиран в Индия и в момента е ендемичен само в три държави: Пакистан, Нигерия и Афганистан.

• Между 2000 г. и 2011 г., смъртните случаи на морбили спаднаха със 71 на сто в световен мащаб.

• 29 страни елиминират тетануса в нео-наталния период между 2000 и 2013.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне на в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ: http://www.unicef.bg

За повече информация:

Kate Donovan, UNICEF New York, Tel: + 1 212 326 7452, Mobile: + 1 917 378 2128, kdonovan@unicef.org

Peter Smerdon, UNICEF New York, Tel: + 1 212 303 7984, Mobile: + 1 917 213 5188, psmerdon@unicef.org

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.