Фондът за Иновации на УНИЦЕФ ще инвестира в стартъп компании разработващи технологии с отворен код

01.02.2016 11:16

 

1 февруари 2006г., София –  УНИЦЕФ кани технологични стартъп компании, разработващи решения, които биха могли да подобрят живота на най-уязвимите деца на света, да кандидатстват за финансиране от наскоро открития Фонд за Иновации.

„Целта на Иновационния Фонд на УНИЦЕФ е да инвестира в технологии с отворен код. Ще идентифицираме възможности в държави от целия свят, включително и в тези, които най-вероятно не получават голяма финансова подкрепа за технологични стартъп компании. Надяваме се да намерим общности от хора, ориентирани към решаването на проблеми и да им помогнем да разработят прости решения на някои от най-належащите проблеми, пред които са изправени децата“. – каза Кристофър Фабиан, ръководител УНИЦЕФ Иновации. 

За да бъдете одобрени за финансиране, проектите ви трябва да са с отворен код и да имат работещ прототип. Това може да включва разработването на нова технология или разрастването или подобряването на съществуваща такава.

Фондът за Иновации на УНИЦЕФ, който е набрал 9 милиона щатски долара към момента, предлага на иноваторите в развиващите се страни общ фондов механизъм, който да им помогне техните проекти да достигнат следващ етап. Фондът съсредоточава инвестициите си в три области на работа:

:: Иновации за младежи под 25 годишна възраст с широк фокус от множество потребности, като учене и младежко участие;
:: Достъп до информация, нужна за вземането на решения в реално време;
:: Структура за подобряването на достъп до услуги и информация, включително свързаност, мощност, финанси, сензори и транспорт.

„Тези три области са достатъчно готови за инвестиции поради бързо променящите се технологии като „блок-верига“ (англ. – blockchain), триизмерно принтиране, дрехи и сензори, изкуствен интелект и възобновяема енергия“, каза Фабиан.

Кандидатурите ще бъдат оценени по определени критерии, включително колко силен е екипът, колко е подходящ проектът по отношение на децата, както и възможността да се види бъдеща потенциална стойност в създаването на интелектуална собственост с отворен код.

УНИЦЕФ Иновации вече е инвестирал в технологични разработки като RapidSMS, RapidPro И U-Report, които днес достигат до милиони потребители.

Подаването на мотивационни писма трябва да стане не по-късно от 26 февруари 2016 година. Повече информация може да намерите тук: www.unicefinnovationfund.org

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

Относно УНИЦЕФ Иновации  
УНИЦЕФ Иновации е съставен от мултидисциплинарен екип от хора от целия свят, заети с това да идентифицират, да правят прототипи и да оценяват технологии и практики, които да подобряват работата на УНИЦЕФ. Чрез присъствието ни 190 държави, създаваме и оценяваме иновации, които подобряват живота на децата по света. За повече информация относно работата ни в иновациите, посетете:  www.unicef.org/innovation  и www.unicefstories.org

За повече информация:    
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България    
Тел.: 02 9696 208    
е-mail: jtzocheva@unicef.org

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.