Фондация ИКЕА дари 3 милиона евро за спешните хуманитарни дейности на УНИЦЕФ в Непал

30.04.2015 09:22

Женева, 29 април 2015 – След като станаха ясни ужасяващите последствия от унищожителното земетресение в Непал на 25 април и Детският фонд на ООН отправи дарителски призив за набирането на средства за подпомагане на най-засегнатите, особено за децата – фондация ИКЕА се отзова на призива и дари на УНИЦЕФ 3 милиона евро. 

Децата винаги са най-уязвими по време на извънредни ситуации. Последните данни на УНИЦЕФ сочат, че засегнатите деца след мощния трус от 7.9 по скалата на Рихтер са 1 милион и 700 хиляди. Освен непосредствения ужас от загубените човешки животи и разрушените домове, сега децата са изправени и пред още предизвикателства – като недостига на животоспасяващи провизии. Помощта е необходима в цели 21 области на Непал, които бяха най-тежко засегнати от невижданото по сила за последните 8 десетилетия земетресение в региона. 

Средствата, дарени от ИКЕА (която като цяло е най-големият партньор на УНИЦЕФ от частния сектор), ще са от съществено значение за бързата и качествена реакция на хуманитарните служители на терен. Ще бъдат закупени и предоставени още провизии от първа необходимост, които да обезпечат здравето и безопасността на децата и техните семейства, които са най-пострадали от бедствието.

„Изключително признателни сме на фондация ИКЕА за тяхната бърза и безценна помощ в подкрепа на усилията на УНИЦЕФ да достигне до най-уязвимите деца и семейства, чиито животи бяха брутално засегнати от природната стихия“, заяви Жерар Бокине, Директор за частни фондонабирания и партньорства в УНИЦЕФ.

Пер Хегенес, Изпълнителен директор на фондация ИКЕА, на свой ред заяви: „Чрез този наш ангажимент искаме да насърчим и останалите представители на частния сектор да се присъединят към усилията на УНИЦЕФ и да дарят финансови средства, които да отидат директно за спасяване на животите и здравето на най-пострадалите хора от земетресението в Непал. В тези тежки времена децата са най-уязвимите – точно те са тези, които страдат най-много, и е наш дълг да им помогнем.“ 

УНИЦЕФ вече мобилизира спешни хуманитарни доставки за Непал. Те биват разпределяни към най-тежко засегнатите области след незапомненото за последните 80 години земетресение в южноазиатската страна. УНИЦЕФ доставя чиста питейна вода, медикаменти и болнични пособия, палатки и одеяла, както и соли за орална рехидратация и таблетки с цинк, които да предпазват децата от разпространението на смъртоносни болести. Средствата, предоставени от ИКЕА, ще облекчат значително тежката и отговорна задача на УНИЦЕФ в следващите дни. Но усилията и борбата за всяко дете продължава и ще отнеме още време и ресурси. 

За фондация ИКЕА:   
Фондация ИКЕА е благотворителното дружество на шведския мебелен гигант ИКЕА и има за цел да подобрява възможностите за деца и младежи в развиващите се страни чрез финансиране на холистични, дългосрочни програми, които могат да създадат значителна и трайна промяна. Фондацията работи със силни стратегически партньори, като прилага иновативни подходи за постигане на мащабни резултати в четири основни области на живота на детето: място, наречено дом; здравословен старт в живота; качествено образование; и устойчив семеен доход. В момента финансираните програми помагат на 100 милиона деца. За повече информация, посетете:  www.IKEAfoundation.org или www.facebook.com/IKEAfoundation

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Ивайло Спасов, Консултант Комуникации
УНИЦЕФ България - 0888 40 63 83,ispasov@unicef.org

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.