Фондация ИКЕА дарява играчки за децата по света, засегнати от извънредни ситуации

14.08.2013 09:53

София, 20 август 2013 г. В рамките на иновативно сътрудничество, Фондация ИКЕА дарява на УНИЦЕФ комплекти с играчки за ранно детско развитие с цел да бъдат посрещнати нуждите на някои от най-уязвимите деца по света. Планира се през следващите две години играчките да достигнат до близо 1.2 милиона деца в нужда или живеещи в конфликтни региони.

Комплектите на УНИЦЕФ за ранно детско развитие са предназначени за деца до 6 годишна възраст, живеещи в трудни условия. Те имат за цел да насочат вниманието към нуждите на малки деца и да подкрепят развитието на игровите умения и обучението, въпреки съществуващите екстремни условия.

Фондация ИКЕА се ангажира да осигури по осем играчки в комплект от асортимента за деца, който се продава в магазин ИКЕА. Прогнозната стойност на това дарение за УНИЦЕФ ще възлиза на 2 милиона долара, а играчките ще се използват за съставянето на 24 000 комплекта за ранно детско развитие, които ще се разпространяват по целия свят през следващите две години. Това ще съдейства за по-добър старт в живота и създаването на повече възможности за развитие на близо 1.2 милиона деца.

Важно е да се знае, че когато децата са попаднали в конфликти и извънредни ситуации, възможността да изживеят по най-добрия начин детството си може да бъде загубена. Цели две трети от детското население в света, което е близо 1.5 милиарда деца, живеят в засегнати от кризи страни. С комплектите за ранно детско развитие, хората, които се грижат за тях, ще получат условия да създадат по-спокойна и безопасна среда за развитие на децата, попаднали в такива ситуации.

Всеки един от продуктите в комплекта е избран от специалисти на УНИЦЕФ. Играчките включват дървени форми за подреждане, плюшени играчки за куклен театър, ножички за изрязване, цветни кубчета, блокчета и хартия за рисуване.

„Проучванията показват, че ранното детство е най-критичният момент за развитието на мозъка. С помощта на играчките, дарени от Фондация ИКЕА, децата ще могат допълнително да развиват своите когнитивни, вербални, визуални, двигателни и социални умения”отбеляза Лейла Пакала, директор фондонабиране и партньорства с частния сектор на УНИЦЕФ. „Всяка от играчките на ИКЕА е избрана да стимулира и ангажира мисленето на децата. Те са част от кутията със съкровища, както наричаме комплектите за ранно детско развитие, и съдействат да се възстанови чувството на надежда и на нормалност при децата, живеещи в изключително трудни условия.“

„Това, че осигуряваме тези продукти за деца е още един начин фондацията на ИКЕА да подпомогне УНИЦЕФ в значителните им усилия да достигнат до децата в нужда, преживели бедствия или извънредни ситуации” – каза Пер Хегенс, главен изпълнителен директор на Фондация ИКЕА. „Вярваме, че подбраните продукти на ИКЕА ще помогнат там, където нуждите са най-големи и се надяваме те да върнат усмивките на детските лица”.

Иновативният комплект с играчки е представен и в новия каталог ИКЕА 2014, който ще бъде в България още в края на август.

Вече над 10 години Фондация ИКЕА е важен партньор на УНИЦЕФ и подкрепя дейността на организацията, на базата на съвместната отдаденост към правата на всички деца по света. От 2001 г. насам фондацията ИКЕА е дарила и е гарантирала над 200 милиона долара на УНИЦЕФ в пари и в предмети, което я прави най-големият корпоративен дарител на организацията.

За ИКЕА

ИКЕА стъпи на българския пазар през 2011 г. с откриване на магазин в София. ИКЕА навлиза на българския пазар чрез договор за франчайз с компанията House Market S.A, която управлява пет магазина на ИКЕА в Гърция и един в Кипър.

ИКЕА е най-голямата верига магазини за обзавеждане на дома. Компанията е основана в южната част на Швеция през 1943 г. от Ингвар Кампрад. Днес ИКЕА има 343 магазина в 42 страни.

За Фондация ИКЕА

Фондация ИКЕА има за цел да подобрява възможностите за деца и младежи в развиващите се страни чрез финансиране на холистични, дългосрочни програми, които могат да създадат значителна и трайна промяна. Фондацията работи със силни стратегически партньори, като прилага иновативни подходи за постигане на мащабни резултати в четири основни области на живота на детето: място, наречено дом; здравословен старт в живота; качествено образование; и устойчив семеен доход. В момента финансираните програми помагат на 100 милиона деца. Научете повече на ikeafoundation.org.

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg или нашата страница във Фейсбук.

За повече информация:

Йоана Цoнева

Маркетинг мениджър, ИКЕА България

+ 359 2 439 4672

e-mail: joana.tsoneva@ikea.bg

Александър Христов

Акаунт директор, CIVITAS, an exclusive Ketchum affiliate

+359 2 4898042, +359 896696667

e-mail: a.christov@civitasglobal.bg

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.