Фондация Икея дари 60 милиона евро на УНИЦЕФ за благото на децата в Индия

24.09.2013 17:18

На снимката: Антъни Лейк, изпълнителен директор на УНИЦЕФ и Пер Хегенес, Изпълнителен директор на Фондация ИКЕА

Ню Йорк
, 23 септември 2013 – УНИЦЕФ обяви днес, че фондация ИКЕА е дарила 60 милиона евро за програмите на организацията в Индия - за здравето,оцеляването, образованието и закрилата на десетки милиони уязвими жени и деца.

Когато в Индия се роди дете, то се присъединява към население от близо 1,2 милиарда души, 40 процента от които са хора под 18 г.

Фондация ИКЕА е най-големият корпоративен дарител на УНИЦЕФ по света. От 2002 г. програмите на УНИЦЕФ, финансирани с помощта на фондация ИКЕА, са оказали въздействие върху живота на над 74 милиона души, живеещи в 15 щата на Индия.

Разширеният обхват на подкрепата, обявена днес, ще спомогне за продължаване на дейността на УНИЦЕФ и подкрепата ѝ към правителството на Индия по подобряване шансовете за оцеляване, развитие и растеж на всички деца.

Първата субсидия от 39,5 милиона евро ще бъде насочена в подкрепа на майките и новородените за редуциране нивата на смъртност и на недохранване в 13 индийски щата. Следващата сума от 20.7 милиона евро ще позволи на децата в 10 щата да получат качествено образование и да се ползват от правителствена програма, която осигурява безопасна среда за децата, живеещи при трудни обстоятелства. 

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ, г-н Антъни Лейк приветства дарението с думите: “Пет милиона майки и пет милиона деца от маргинализираните общности ще имат по-добър достъп до услугите за здраве, хранене, вода и хигиена и още 7 милиона деца ще имат възможността да продължат да учат и да получат качествено образование”.

20 процента от общите случаи на детска смърт и 38 процента от случаите на остро недохранване при децата в световен план се случват именно в Индия. Това в голяма степен се дължи на липсата на достъп до адекватни здравни грижи, на недостига на храна, вода и санитарни услуги за децата под две години и техните майки.  

В Индия повече от 80 милиона деца напускат училище преди да навършат осми клас, а над 8 милиона деца изобщо не посещават училище.

Пер Хегенес, Изпълнителен директор на Фондация ИКЕА каза: “Ние във фондация ИКЕА вярваме, че всички деца заслужават качествено образование и здравословен старт в живота, така че даряваме сумата от 60 милиона евро на УНИЦЕФ, за да спомогнем за разработване на иновативни модели за подобряване на образованието и жизненоважните здравни услуги за милиони деца и техните семейства в Индия.”  

С дарената сума днес, общата сума, която фондация ИКЕА е дарила за дейността на УНИЦЕФ в Индия до момента, възлиза на 158 милиона евро, сума, която ще се ползва за постигане на резултати в областта на детската закрила до 2018 г.

## #

Предистория:
През 2002, фондация ИКЕА направи първото си дарение за една от пилотните кампании по насърчаване правата на децата в производството на килими, в гъсто населения район - Ута Прадеш. През 2006 г. партньорството между двете организации се разшири с цел спиране на детския труд в килимарската индустрия в щата Андхра Прадеш. През 2008, с цел подкрепа на правата на децата, детското оцеляване, растеж и развитие, партньорство разшири обхвата си в още 15 щата в страната, в които повече от 28 милиона деца са въвлечени в детски труд, а близо 4, 700 милиона деца под пет години умират всеки ден.

За Фондация ИКЕА

Фондация ИКЕА има за цел да подобрява възможностите за деца и младежи в развиващите се страни чрез финансиране на холистични, дългосрочни програми, които могат да създадат значителна и трайна промяна. Фондацията работи със силни стратегически партньори, като прилага иновативни подходи за постигане на мащабни резултати в четири основни области на живота на детето: място, наречено дом; здравословен старт в живота; качествено образование; и устойчив семеен доход. В момента финансираните програми помагат на 100 милиона деца. Научете повече на ikeafoundation.org.

 

За УНИЦЕФ

 

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне  в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

 

Най-добър старт за всяко дете

07.03.2013 in Проекти

През 2013 г. УНИЦЕФ България откри Център за майчино и детско здраве в област Шумен, който предоставя безплатни домашни ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.