Фондация „Клуни за справедливост“ партнира с УНИЦЕФ за отваряне на седем държавни училища за сирийски деца бежанци в Ливан

01.08.2017 17:35

 

С подкрепата на Google.org (Гугъл) и HP Inc (Хюлет-Пакард), фондация „Клуни за справедливост“ ще даде над 3 млн. щатски долара, за да се запишат в училище хиляди деца бежанци, които не са обхванати от формално образование в момента, като ще бъде предоставена и допълнителна подкрепа на ливанските и сирийските деца в държавните училища в Ливан

 

Ню Йорк, 31 юли 2017 г. - Фондация „Клуни за справедливост“ обяви инициативата на стойност 2.25 млн.щатски долара, в сумата влиза щедро дарение от Google.org (Гугъл), както и допълнителна технологична субсидия от HP Inc (Хюлет-Пакард) за 1 млн. щатски долара за подкрепа на формалното образование на сирийски бежанци в Ливан. Партньорството с УНИЦЕФ ще помогне на седем държавни училища да предоставят първостепенни образователни възможности на близо 3 000 ученици, които не посещаващи  училище в тази учебна година, като ще подкрепи и пилотен проект за технологични инструменти в тези училища за усъвършенстване на учебните резултати за децата бежанци и ливанските младежи.

„Хиляди млади сирийски бежанци са изложени на риск - никога да не бъдат продуктивна част от обществото. Формалното образование може да помогне това да се промени. Това е нашата цел с тази инициатива. Не искаме да губим цяло поколение, защото имат лошия късмет да са се родили на грешното място в грешното време.“, казаха Джордж и Амал Клуни.

Сирийската бежанска криза остава най-голямата хуманитарна криза от края на Втората световна война. Ливан, който има най-много бежанци на глава от населението в света, е особено засегнат от приток на повече от един милион сирийски бежанци. Тази ситуация изсмуква местните ресурси, като засяга както бежанските деца, така и ливанските.

Министърът на образованието в Ливан Маруан Хамаде заяви: „Правителството на Ливан е дълбоко благодарно на лидерското поведение на Джордж и Амал Клуни и фондация „Клуни за справедливост“. Ние се радваме, че фондацията „Клуни“ реши да подкрепи усилията ни да отворим вратите на повече държавни училища, за да гарантираме, че можем да предложим на всяко дете, което в момента живее в Ливан, безплатно образование. Очакваме също така да си сътрудничим с фондацията „Клуни“ и нейните партньори за усъвършенстване на иновативните технологии във всички класни стаи в страната. Достъпът до образование за всяко дете, както и новите начини за обучение, дават път за по-добър живот. Днешната безвъзмездна помощ от фондация „Клуни за справедливост“ е ключова инвестиция в бъдещите поколения на Ливан.

Инициативата на фондация „Клуни за справедливост“, съчетаваща финансовата подкрепа с технологиите, ще подобри възможностите за образование на сирийските деца бежанци и на техните ливански връстници, много от които не са обхванати от образователната система.

„Как децата могат да станат работници и лидери на своите страни, ако не са получили образованието и подкрепата, от които се нуждаят, за да достигнат пълния си потенциал?“, попита изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. „С подкрепа на работата на УНИЦЕФ и нашите партньори да предоставят образование на всяко дете, засегнато от конфликта в Сирия, фондация „Клуни за справедливост“ не само инвестира в бъдещето на отделни деца, но и инвестира в бъдещето на целия регион. УНИЦЕФ е дълбоко благодарна за това изключително нужно финансиране.“, допълни той.

Близо 200 000 сирийски деца бежанци в Ливан са извън училище. Животът им е изпълнен с насилие, разселване и липса на възможности, а много от тях никога не са били записани в формално образование. Без достъп до обучение и връщане към чувство за нормалност тези деца са изложени на риск да станат "изгубено поколение". Фондация „Клуни за справедливост“ се ангажира да подкрепя усилията, които осигуряват на децата опит, от който се нуждаят, за да имат по-добро бъдеще. УНИЦЕФ работи с партньори в региона, за да постави децата на първо място от началото на кризата. В допълнение към предоставянето на спешна помощ и основни услуги, включително защитени пространства за деца, УНИЦЕФ и партньорите са в челните редици в усилията за справяне с дългосрочните нужди на сирийските бежанци, включително образование, психо-социална подкрепа и интеграция.

„Трябва да гарантираме, че няма да изоставим най-уязвимите жертви, които са успели да избягат от зверствата в Сирия. Надяваме се, че децата бежанци, които скоро ще започнат училище чрез тази инициатива, ще имат шанс да допринесат за изграждането на по-мирен и справедлив свят, в който ще се  потърси отговорност на виновните за тези тежки престъпления.“, каза посланик Дейвид Пресман, изпълнителен директор на фондация „Клуни за справедливост“.

За фондация „Клуни за справедливост“  
Фондация „Клуни за справедливост“ е създадена в края на 2016 г. от Джордж и Амал Клуни, за да насърчат справедливостта в съдебните зали, общностите и класни стаи по света. За повече информация относно Фондацията и нейната работа, моля посетете www.cfj.org. 

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:
Жаклин Цочева, Директор Комуникации в УНИЦЕФ България  
Тел.: 02/9696207    
E-mail: jtzocheva@unicef.org  

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.