Фотоизложба - „Имам си една мечта”

17.01.2014 16:34

Разрушени и празни градове. Бягащи и разделени семейства. Години чакане, оцеляване, без училище, без дом, без мир. Но не и без надежда. Винаги има мечти и надежда.

На 16 януари бе открита фотоизложба - „Имам си една мечта”, посветена на децата бежанци от Сирия в България, която ще бъде изложена до 13 февруари в Център за култура и дебат „Червената къща”, ул. Любен Каравелов 15. Организатор на събитието е „Съвет на жените бежанки в България“, с подкрепата на УНИЦЕФ България. Снимките са направени в центровете за настаняване на търсещи закрила в България от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф.

Изложбата беше официално открита от Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, Роланд Франсоа-Вейл, представител на ВКБООН за България, д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на Български червен кръст и  Линда Ауанис, президент на Съвета на жените бежанки в България.

Гости на събитието бяха представители на ключови партньори на УНИЦЕФ от министерства, президентството, посолства и граждански организации. 

„Децата на са най-уязвимите жертви на конфликта в Сирия – те стават свидетели на убийствата на членове на семействата си, на хора, които обичат, на разрушаването на училищата и загубването на мечтите си. Близо 2000 са децата-бежанци от Сирия в България. Вижте лицата им, чуйте техните мечти и няма да намерите нищо, което да е чуждо – те мечтаят да се завърнат заедно с родителите в домовете си, да ходят на училище, да имат своите играчки. Всички заедно, държава, организации и обществото трябва да обединим усилия, за да бъде осигурена възможност децата да ходят на училище, да получат адекватна грижа и закрила. Ако се провалим, не само в България, но и в целия регион - ще загубим едно цяло поколение от бъдещите лекари, инжинери, учители. “ сподели Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България.

 

По данни на ВКБООН, УНИЦЕФ и ДАБ към декември 2013:

  -       Около 4,3 млн. деца са засегнати от кризата вътре в Сирия, 2,6 милиона от тях не посещават училище.
   -     1,2 млн. сирийски деца живеят като бежанци в съседни държави.

   -     В България има близо 2000 сирийски деца бежанци към декември 2013г.
   -     Над 75% деца от децата бежанци са на възраст под 12 години.
   -     По-голямата част от децата бежанци са лишени от възможността да посещават училище.


Докато кризата в Сирия продължава да бушува, наближавайки своята ужасна четвърта година, едно цяло поколение от деца израства сред насилие и разруха – то може да бъде загубено завинаги, с дълбоки и дългосрочни последици за Сирия, региона и извън него.

 

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация:

Жаклин Цочева, Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02-96-96-208

 

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.