Фотоизложбата „Имам си една мечта“ вече и в Сливен

22.10.2014 16:43

 

След успешен дебют в София, пътуващата панорама от снимки продължава да насърчава интегрирането на децата–бежанци в образованието и в обществения живот на България

Сряда, 22 октомври в град Сливен, галерия „Димитър Добрович“, бе представена фотоизложбата „Имам си една мечта”, посветена на децата-бежанци от Сирия, пребиваващи в България. Снимките са направени в центровете за настаняване на хора, търсещи закрила в страната – и са дело на фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф.

Изложбата беше официално открита от Мария Златарева, директор „Политики и програми“ на УНИЦЕФ България. На събитието присъстваха още г-жа Мария Григорова – председател на Общинския съвет, г-н Иван Петров – заместник-кмет на Община Сливен, г-н Неджми Ахмед - заместник областен управител, г-н Масимо Негри – председател на Европейската асоциация на музеите и др.

Децата са най-уязвимите жертви на конфликта в Сирия – те стават свидетели на убийствата на членове на семействата си – на хора, които обичат; на разрушаването на училищата и загубването на мечтите си. В момента сирийските деца-бежанци по света са над 1 650 000, а в България те са около 1 000.  Тези числа звучат като суха статистика, но зад тях се крият детски лица, съдби и мечти. Тези деца имат нужда от подслон, храна, закрила, но най-много се нуждаят от съпричастност, разбиран и приятелство, за да не изгубят най-ценното – надеждата и мечтите си. Вижте лицата им, чуйте техните мечти и няма да намерите нищо, което да е чуждо – те мечтаят да се завърнат заедно с родителите в домовете си; да ходят на училище; да имат своите играчки. Солидарността с децата-бежанци е първата стъпка към за тяхната успешна интеграция. Щастливи сме, че все повече български училища отварят вратите си за децата-бежанци, защото образованието е не само основно право, то е от изключително значение за възстановяването на децата. Контактът с техните връстници, ходенето на училище, игрите ги връщат тези деца към нормалното им ежедневие и им помагат да преодолеят по-бързо травмите от преживяното“, сподели г-жа Мария Златарева.

Пътуващата фотоизложба „Имам си една мечта“ бе официално открита за първи път в началото на годината в „Червена къща“ в гр. София. В церемонията тогава участваха Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, Роланд Франсоа-Вейл, представител на ВКБООН за България, д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на Български червен кръст и  Линда Ауанис, президент на Съвета на жените бежанки в България.

Последва представянето на изложбата в 18 СОУ „Уилям Гладстон” в София, а след това и среща между възпитаници на училището, както и на Първа английска езикова гимназия, 54 СОУ Свети „Иван Рилски“, Втора английска гимназия „Томас Джеферсън” и 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов” в София, с деца-бежанци. По този начин „Имам си една мечта“ събра на едно място момичетата и момчетата, бягащи от ужаса на войната в Сирия, с българските им връстници – помагайки им да се запознаят взаимно с традициите, културата и мечтите си и да станат солидарни едни с други.

По данни на ВКБООН, ДАБ и УНИЦЕФ, над 75% от децата-бежанци са на възраст под 12 години и по-голямата част от тях не посещават училище. Ето защо целта на УНИЦЕФ и останалите партньорски организации и институции е да насърчи интеграцията им в образователната система. 

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация:

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,
тел.: 02-96-96-208

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.