ГРАФА – ВЛАДИМИР АМПОВ: Трябва да съхраним способността си да страдаме и да помагаме

08.08.2017 09:28

 

Като посланик на добра воля на УНИЦЕФ, певецът стъпва на алеята на щедрите сърца заедно с Рики Мартин, Селена Гомес, Роджър Федерер и Шакира

Има славата на доброто момче в поп музиката, но това не му попречи да бъде една от „стихиите“ в журито на реалити шоуто „Гласът на България“. На последния му концерт в зала „Арена Армеец“ четиринайсет хиляди пяха заедно с него  най-известните му парчета. Той не само прави хитове, но и отглежда таланти, които също създават хитове. От  лейбъла му  „Монте Мюзик“  са излезли имена  като Михаела Филева, Прея и ВенЗи. Неслучайно списание “Форбс” го изстреля в топ три на най-влиятелните българи в шоубизнеса. Но освен талантлив артист и продуцент, Графа има и друга страна. Преди няколко години прегърна каузата на УНИЦЕФ и стана посланик на добра воля - мисия, която носи в сърцето си и до днес. И точно за нея той говори пред Стори.

Като посланик на добра воля, ти помагаш на един идеал да стигне и да докосне повече хора.  Какво означава лично за теб тази мисия?
Преди време задно с „Бон-Бон“ изпяхме Imagine на Джон Ленън. Инициативата беше  на УНИЦЕФ и в нея участваха звезди като актьора Хю Джакмън и певицата Кейти Пери. Идеята беше известни хора от целия свят да се включат в груповото изпълнение на една от най-обичаните песни на всички времена, за да се привлече общественото внимание към  проблемите, пред които се изправят много деца. Проектът спечели милиони сърца. Средствата от него помогнаха на деца в над 150 държави. Когато станеш част от нещо с толкова голям заряд, осъзнаваш силата на благотворителността, на усещането да даваш безвъзмездно, за да направиш живота на някого, когото дори не познаваш, по-хубав. Чувството е изумително. Затова да бъда посланик на добра воля на УНИЦЕФ е не само мисия за мен, но и голяма лична отговорност. 

Разкажи ни повече за ролята си в проектите на УНИЦЕФ…
Една популярна личност може да даде гласност на различни проблеми и да информира обществото за каузите и кампаниите, които биха помогнали за решаването им. Това се опитвам да правя като посланик на добра воля. С УНИЦЕФ си сътрудничим с една обща цел - да помагаме на децата на България. Техните инициативи са ми близки в чисто човешки аспект, затова споделям пълната си солидарност с кампаниите на организацията чрез своята музика и обществена позиция. Искам с нещата, които правя, да помагам посланията на УНИЦЕФ за грижа, справедливост и подкрепа за всяко дете да достигат до още повече хора, които да започнат да мислят в същата посока.Имаше ли момент на колебание, когато от УНИЦЕФ те поканиха за посланик на добра воля? Ти си известна личност, с много ангажименти...
Изобщо не се замислих, приех веднага. Отдавна подкрепям работата на УНИЦЕФ, защото ценностите, които организацията изповядва, ме вълнуват като  човек и творец. Година преди да получа предложението направихме национално турне под мотото „Заедно за децата на България“. В този смисъл ролята на посланик на добра воля не ми е толкова далечна, колкото може би изглежда на пръв поглед. Участвах и в кампанията „Стани благодетел“. Колаборацията между нас доведе до много добри резултати. Затова почувствах поканата като естествено продължение на съвместната ни работа. Първата ми мисия като посланик на добра воля беше акустичният концерт, озаглавен „Домино“ в подкрепа на  кампанията на УНИЦЕФ срещу насилието над деца и жени. Работихме няколко месеца по него, но си струваше, защото зала 3 на НДК беше препълнена. Половината от приходите, събрани от билетите, дарих на УНИЦЕФ. Средствата се използваха за деца и семейства в риск. Всичко, което правим с тази организация, ми носи невероятно удовлетворение. Надявам се да продължавам да бъда полезен, защото всеки нов успешен проект е крачка напред в посока децата на България да получат бъдещето, на което всички те имат право.

А как би обяснил на хората защо е толкова важно да се научат да даряват?
В България все още има деца, които живеят в институции, отпадат от училище прекалено рано или стават жертви на насилие, пропускайки възможността да  се развиват пълноценно, да се реализират. Всички те имат нужда от помощта ни, за да изкажат своето мнение и да бъдат чути. Дарителството е жест на солидарност и подкрепа, който дава шанс на повече деца да живеят здрави и щастливи заедно със семействата си, така, както  самият аз съм израснал. Ако спасиш едно дете, все едно си спасил целия свят,  именно затова смятам дарителството за толкова ценно.


© Neli Kurteva

На концерта си в „Арена Армеец“ посвети песента „Давам всичко за теб“ на децата си.  С какво фактът, че си баща ти помага в мисията ти като посланик на УНИЦЕФ?
Казват, че дарителството започва у дома. И като посланик на добра воля имам шанса да дам на своите деца личен пример в това отношение. Да отворя светогледа и чувствителността им към проблемите на другите. А самият факт, че  имам деца ме прави още по-пристрастен към каузите на УНИЦЕФ, защото осъзнавам колко е важно истински да присъстваме като родители в живота им, за да растат те спокойни и уверени. Аз съм работохолик, но правя всичко възможно да прекарвам повече време със семейството си. Със съпругата ми Мария се стараем Крис и Никол да имат достатъчно щастливи моменти, към които да се връщат, когато пораснат. Моите детски спомени много са ми помагали в трудни ситуации. 

Кое, според теб, ти помага в мисията ти на посланик и те прави по-добър в нея? 
Както казах  – децата ми. Родителството е като училището и изпитите са всеки ден. Възпитаваме децата си да са толерантни,  да са честни помежду си и към другите, да са упорити и трудолюбиви, да не губят мотивация, докато гонят целите си… Другото, което смятам, че ми помага в това амплоа е, че останах верен на себе си и продължавам да правя това, което обичам. А и в песните, които създавам, пея за любов, грижа, приятелство, сила, трудности, разочарования, раздели, подкрепа и надежда – неща, които присъстват в живота на всяко дете; социални и общочовешки теми, които могат да ангажират огромен брой хора в България, а и отвъд пределите на страната ни. Но може би най-силният ми коз е фактът, че съм абсолютен оптимист и вярвам в по-доброто бъдеще.

Интервю за спиание "Story". 

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:
Жаклин Цочева, Директор Комуникации в УНИЦЕФ България  
Тел.: 02/9696207    
E-mail: jtzocheva@unicef.org  

 

 

 

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.