Глобалната инициатива „Най-големият урок“, подкрепена от УНИЦЕФ, ще се проведе за втора поредна година в стотици училища от цялата страна, за да призове и насърчи младите хора да станат радетели за превръщането на нашия свят в едно по-добро място

19.09.2016 15:33

 

София, България 19 септември 2016 – УНИЦЕФ и партньори, за втора поредна година, ще проведат инициативата в "Най-големият урок" и в България, за да запознаят българските деца с Глобалните цели за устойчиво развитие, които бяха приети от Общото събрание на ООН през септември 2015.

За втора поредна година глобалната инициатива ще се проведе в милиони училища и класни стаи по целия свят и ще даде възможност на децата да изобретят нови неща, да направят нововъведения или да организират кампания, свързана с целите, от които се интересуват най-много.

Най-големият урок се стреми да въвлече децата и младите хора в дискусия за ролята, която те могат да изиграят, за да помогнат на света да постигне Глобалните цели и да ги вдъхнови да бъдат активни участници в общностите, в които живеят.

Образователните и информационни ресурси, специално създадени за ученици на възраст от 4 до 14 г. на английски език и от  8 до 18 г. на български език, ще им дадат уникалната възможност да научат за Глобалните цели за устойчиво развитие, как да бъдат глобални граждани и как да предприемат позитивни действия в техните общности.

Учениците от България ще се присъединят към милионите момичета и момчета от над 100 страни от целия свят, които също ще станат част от Най-големият урок и ще научат за ключовите постижения, които си поставят Глобалните цели, сред които: насърчаване на равенството между половете; изкореняване на крайната бедност за всички хора, навсякъде по света; справяне с климатичните промени и даване възможност на всички деца да получат качествено начално и основно образование.

„Най-големият урок учи децата за Глобалните цели и ги ангажира в тяхното постигане  - той ги образова за предизвикателствата, пред които е поставено тяхното бъдеще и ги насърчава да постигнат промяна в техните собствени общности. Младите хора могат да помогнат да постигнем глобалните цели, като потърсят отговорност от своите лидери за обещанията, които са направили и чрез пробуждане на индивидуална отговорност у самите тях за постигане на по-добро бъдеще за всеки.“, каза представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде и допълни:

"Най-големият урок дава уникална възможност на ученици и учители от целия свят да се превърнат в глобални граждани. Уроците подкрепят обучението по различни направления като: наука, география, гражданско образование и технологии и помагат на учителите и учениците да изследват важни, глобални въпроси като човешките права, бедността и климатичните промени.

Правителствените лидери и представителите на министерства от редица страни ще учат и участват в уроците, посветени на Глобалните цели. Тази година образователните материали, които УНИЦЕФ България ще разработи и адаптира така, за да могат да бъдат използвани от учителите и учениците от цялата страна, ще се фокусират върху следните глобални цели: №1 Изкореняване на бедността; №3 Добро здраве;  №4 Качествено образование; №5 Равенство между половете; №9 Иновации и приобщаваща инфраструктура; №10 Намаляване на неравенствата №12 Отговорно потребление; №16 Мир и справедливост.

Като основен партньор на инициативата „Най-големият урок в света“, УНИЦЕФ успя да укрепи глобалното си представителство и партньорства, като изигра решаваща роля в процеса на подпомагане предоставянето на глобалните послания на повече от 25 езика за над 500 милиона момичета и момчета в 160 страни по време на миналогодишния старт на инициатива.

Призоваваме всички училища и учители в страната да проведат урок, посветен на Глобелните цели като направят регистрация тук: http://bit.ly/2bIEf4d

Образователните материали можете да изтеглите от тук

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България    
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org.

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Най-големият урок в света

03.09.2015 in Проекти

Най-големият урок в света вдъхновява младото поколение за едно по-добро, по-справедливо и по-устойчиво ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.