Глобални действия и инвестиция от 1 милиард долара са нужни за предотвратяване изгубването на поколение сирийски деца

07.01.2014 15:30

Ню Йорк, 7 януари 2014 — УНИЦЕФ, ВКБООН, Спасете Децата, Визия за Света и други партньорски организации призоваха днес правителства, хуманитарни агенции и широката общественост да се превърнат в застъпници за децата на Сирия, подкрепяйки стратегията „Без изгубено поколение“, която цели предоставяне на шанс за по-добро и сигурно бъдеще за всички, засегнати от конфликта в Сирия.

Посредством стратегия за 1 милиард долара, организациите целят публична подкрепа и дарения по критично важните програми  за образование и закрила, които ще изведат сирийските деца отвъд мизерията, изолацията и травмата. Стратегията бе публично оповестена преди седмица на голяма конференция за хуманитарната помощ за Сирия, проведена в Кувейт. 

Също така стартира и мащабна обществена кампания посредством хаштаг #childrenofsyria, използвайки социалните мрежи за включване на всички, които желаят да подкрепят и помогнат. 

“С наближаване на поредната горчива годишнина от началото на конфликта, не можем просто да стоим и безучастно да наблюдаваме изчезването на цяло едно поколение,” каза Изпълнителният директор на УНИЦЕФ, г-н Антъни Лейк и добави: “Сега е моментът за всички застъпници за децата на Сирия, сега е момента светът да засили подкрепата си за децата на Сирия като им даде надежда и увереност за тяхното по-добро бъдеще”.

“Ако сега се провалим, целият регион ще изгуби едно поколение от потенциални лидери, учители, инженери, лекари и най-вече-миротворци, от които зависи надеждата ни за стабилно, здраво и проспериращо общество.“

За тези почти три години от началото на конфликта, децата на Сирия са най-уязвимите от всички жертви, бидейки свидетели на убийствата на членове на семейството си и хора, които обичат, разрушаването на училищата им и погазването на надеждите им, заявиха от четирите организации. Твърде много от тях имат както физически, така и психически рани, или и двете. Децата, също така, стават жертви на най-лошата експлоатация, включваща детски труд, въвличане във въоръжени групировки и въоръжени сили, ранни бракове и други форми на насилие.

Над един милион сирийски бежанци са деца, от които 425 000 са под пет години. По-голямата част от тези бежанци са се установили временно в Ливан, Йордания, Турция, Египет и Ирак. Сред тях, почти 5 000 деца са идентифицирани като непридружени от семействата си. Ситуацията за повече от три милиона деца, които са разселени в Сирия, е още по-страшна.

ВКБООН, УНИЦЕФ, Спасете Децата, Визия за Света идруги партньори в региона ще насочат сумата от 1 милиард долара за програми, които благодарение на съвместната работа с правителства и местни общности, ще осигурят образование, защита срещу експлоатация, насилие и злоупотреба, психологическа подкрепа и повече възможности за социално включване и стабилност в един нестабилен регион.  Тези програми включват и увеличаване капацитета на системите за закрила на децата на национално и местно ниво.  

Инициативата ще засили достъпа до качествено образование чрез формални и неформални методи, включително по-интензивна програма за онези от децата, които не са посещавали училище, професионални обучения на учители, поощряващи програми, създаване на безопасна учебна среда и намаляване на възможността от по-нататъшно излагане на риск.

В Сирия, безопасната учебна среда за учениците и подрастващите, които са разселени по цялата територия, е от критично значение. Инициативата „Без изгубено поколение“  ще осигури  образование и психологическа помощ за децата в предучилищна възраст, както и за тези, които не са посещавали училище. 

“Децата на Сирия ежедневно преживяват ужаси и мизерия, които ние можем само да си представим, а мечтите им за бъдещето са застрашени да бъдат разбити,” каза г-н Лейк.  “Предотвратяването на загубата на това поколение изисква повече подкрепа, по-сериозни и мащабни усилия и безкрайна солидарност, за да се избегне порочния кръг на насилие, омраза и нетолерантност в регион, който изстрада твърде много.”

За целта на инициативата бе създаден специален сайт:  www.championthechildrenofsyria.org който разказва истории на децата, засегнати от конфликта и как инвестицията в децата може да се отплати, не само спрямо настоящите жертви на войната, но и за бъдещите поколения на Сирия и съседните й държави.

Хаштагове на кампанията: #childrenofsyria #NOlostgeneration

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация:
Жаклин Цочева, Комуникации, УНИЦЕФ България
тел.: 02-96-96-208  

 

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.