Година след земетресението в Непал: Образованието не е прекъснато в засегнатите области, но децата все още се нуждаят от безопасна и стабилна учебна среда

25.04.2016 15:36

 

 Доклад "Земетресение в Непал една година по-късно - Продължаваме напред"

Катманду, 24 април 2016 – Все още обаче, голяма част от тях продължават да учат във временни класни стаи. Докато усилията за възстановяване и изграждане наново на Непал продължават, много неща остава да се направят, за да се осигури бързо връщане към нормалното ежедневие в живота на децата.

„Опустошителните земетресения в Непал миналата година унищожиха или нанесоха тежки щети в повече от 35 000 класни стаи. След това бяха положени огромни усилия, за да се върнат децата отново в училище, да бъде предотвратено отпадането от училище и излагането на риск от неглижиране, експлоатация и насилие. Благодарение на тези усилия, само месец, след първото земетресение, училищата бяха отново отворени във временни класни стаи –.“ Това заяви Томо Хозуми, Представител на УНИЦЕФ в Непал.

Земетресенията през 2015 г. причиниха финансови загуби за Непал в размер на 36% от БВП на страната. Година по-късно – все още много нужди на децата и семействата в засегнатите области трябва да бъдат удовлетворени: постоянен покрив над главите им; безопасни училищни сгради; продължаване на техния поминък. Освен това продължителната несигурност може да засегне не само образованието за децата, но също и тяхното здраве, хранене, закрила, и цялостно развитие.

От 188 900 души, които са били разселени, вследствие на земетресението , над 85% са напуснали временните лагери, докато 26 272 все още живеят в тях. Изграждането на постоянни домове за обитателите на над 700 000 разрушени къщи започна наскоро и процесът на строеж трябва да бъде ускорен в бллизките месеци.. Междувременно децата и техните семейства продължават да живеят във временни лагери точно до техните разрушени домове.

Децата, живеещи в подобни временни лагери и все още нестабилна среда са също уязвими на различни рискове, включително риск от трафик.

Между 25 април 2015 и 12 февруари 2016 г., полицията е спасила общо 850 момичета и момчета от трафик и други рискове, свързани със закрилата на децата. Това са средно 89 деца всеки месец, като този брой е бил по-висок от 69 случая на месец между юли 2014 г. и юли 2015 г.  

„Повишеният брой случаи може да бъде обяснен с високия риск за децата вследствие на земетресението, но би могъл да се свърже и с по-голямата бдителност в Непал“, допълни Хозуми.

След земетресенията УНИЦЕФ работи с правителството и партньори, за да помогне да бъдат идентифицирани и регистрирани 39 337 непридружени , разделени от родителите си и уязвими деца. От тях 13 317 са получили спешната подкрепа, която са поискали.

В допълнение УНИЦЕФ помага за:

:: Подкрепа за построяването и установяването на 1 793 от общо 3 576 временни образователни центрове, изградени до сега.
:: Осигуряване на образователни материали за 881 000 деца и обучение на 8 125 учители, които осигуряват психологическа подкрепа и животоспасяваща информация за децата.
:: Ваксинии срещу морбили и детски паралич са направени на 537 081 деца под 5 г. в областите, засегнати от земетресението.
:: Осигуряване за 11 333 бременни жени и родилки в 11 от най-тежко пострадалите области на достъп до 22 временни центрове за жени, където те могат да бъдат настанени преди и след раждането, за да получат необходимите услуги и грижа.
:: Скрининг на хранителния статус на 373 546 деца на възраст между 6-59 месеца.
:: Достигне до 1 314 920 души със услуги за спешно и дългосрочно снабдяване с чиста питейна вода.
:: Осигури санитарно-хигиенни материали за 890 589 души, заедно с важна информация за добрата хигиена.
:: Разпространи спешни парични трансфери в размер на 30 щатски долара на човек, предназначени за средно 435 000 най-уязвими групи хора в 19 от най-тежко пострадалите области след земетресението.
:: Достига до 1 000 000 души в най-силно засегнатите области, за предоставяне на важна и животоспасяваща информация, чрез специална радиопрограма.

През идните месеци УНИЦЕФ ще помага:

- Ще построи 74 устойчиви на земетресения, напълно оборудвани, предварително изработени, сглобяеми здравни съоръжения, с родилни отделения, в 9 области, засегнати след земетресението.

- Ще осигурява чиста питейна вода за пострадалите, чрез оценка, възстановяване и рехабилитация за 3 000 водни системи.

- Ще построи 800 полу-постоянни образователни структури, с по две класни стаи всяка;

- Ще включи  въпроса за училищната безопасност като интегрална част от новата програма за сектор образование в периода 2016 – 2020.

- И ще организира втори кръг на програмата за спешни парични трансфери, които да достигнат до над 250 000 деца под 5г. в 11-те най-силно засегнати области. 

 

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България  
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org  

"1 пакет = 1 ваксина"

23.09.2008 in Проекти

Кампанията на UNICEFи Pampers "1 пакет = 1 ваксина" има за цел да събере средства за ваксини против тетанус за ...

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Земетресение в Непал

27.04.2015 in Проекти

Близо 1 700 000 деца са засегнати от опустошителното бедствие в Непал. Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.