Годишен доклад на УНИЦЕФ България за 2013 г.

01.10.2014 11:26

 

Да вървим заедно в правилната посока, в посоката на правата

 

Ако искаш да стигнеш бързо, върви сам.
Ако искаш да стигнеш далече, върви с някого.
Африканска поговорка

 

Вижте Доклада

 

Скъпи партньори и приятели,

За мен е чест и привилегия да направя кратък обзор на дейността и постиженията ни през изминалата 2013 година. Те са резултат от нашата съвместна работа и общи успехи, защото ние винаги работим с партньори, заедно с другите. Защото искаме да вървим напред и да достигнем колкото е възможно повече деца. Някои от партньорите ни са споменати тук, но за съжаление не можем да назовем всеки един човек, организация или институция, които са ни помогнали в това благородно начинание - да превърнем България и света в едно по-добро място за децата. Така че приемете моето огромно и горещо БЛАГОДАРЯ от името на УНИЦЕФ.

Всички знаем, че 2013 беше година на сериозни предизвикателства за България. Във времена на политически вълнения не е лесно човек да бъде фокусиран върху децата, особено върху най-уязвимите. И все пак това беше нашата цел и ние упорито работихме за постигането на резултати. Без съмнение някои действия на ниво национални политики бяха забавени, но успяхме да засилим капацитета на местно ниво, достигнахме до повече партньори, и което е най-ценното, получихме щедрата подкрепа на хиляди български граждани, нашите Благодетели. В този смисъл, стигнахме наистина далече.

Миналата година започна и новата ни програма за периода 2013-2017 г. В допълнение към задачите, които изпълнявахме досега, свързани с правото на всяко дете да израсне в спокойна и любяща семейна среда, както и правото да получи най-добрия старт в живота, сега ще разширим фокуса си върху учениците. Защо толкова много деца не завършват училище, какво може да се направи, за да се предотврати това, а за тези, които вече са отпаднали - как могат да получат втори шанс? Планът ни е амбициозен и разчитаме на вас. Пет години може би не са достатъчни, за да постигнем всичко набелязано, но отново ще подчертая, че ако работим заедно, ще се доближим до целите, които сме си поставили.

През 2014 светът ще отбележи 25 години от приемането на Конвенцията за правата на детето. Всяка страна ще трябва да отговори на въпроса: как се справихме с прилагането на Конвенцията, правим ли достатъчно, за да сме сигурни, че всички деца са уважавани, защитени, с тях се отнасят честно и са им предоставени възможности в живота? Реализацията на правата на децата е предизвикателство към правителствата на всички държави по света и е ясно, че публичните институции, гражданското общество, бизнесът, медиите, религиозните организации, професионалисти и родители - всички трябва да допринасят за това. Не само заедно за децата, а заедно с децата.

Това е правилното нещо, което да бъде направено, и това е тяхно право. Където децата растат здрави, образовани и уверени, обществата процъфтяват. Това е правилната посока и посоката на правата, нека да вървим заедно!

Таня Радочай,

Представител на УНИЦЕФ за България

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.