Годишна среща на Мрежата на общините, приятели на детето

14.11.2013 17:55

На 13 и 14 ноември 2013 г се проведе годишната среща на Мрежата на общините, приятели на детето. Участие взеха българските общини, приятели на детето, както и общини, които имат желание да се присъединят към инициативата. Участниците представиха политиките си за деца през изминалата година, като обсъдиха индикаторите за детско благосъстояние и планираха дейностите си за 2014. По време на официална церемония представителят на УНИЦЕФ за България, г-жа Таня Радочай, отличи oще две български общини с титлата „Приятел на детето“ - Велико Търново и Петрич. С получаването на сертификат за „Община приятел на детето" конкретната община се ангажира да работи активно за повишаване благосъстоянието на децата, като оптимизира управлението си, подобрява изграждането на приятелска за децата среда и споделя с останалите общини, приятели на детето, опит и добри практики.  

На церемонията по приемане на новите членове присъстваха представители на ключови партньори на УНИЦЕФ от министерства, посолства и граждански организации. Приветствие към общините отправиха Ева Жечева, председател на ДАЗД, Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика и Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. 

„Надявам се, че тази среща ще предостави възможност всяка една община да открие това, което  трябва да направи, за да работи по най-ефективен начин за, и разбира се – заедно  с най-младите си граждани. Миналата година вие избрахте няколко основни приоритета, със специален акцент върху насърчаването на участието на децата. Сега сте се фокусирали върху подобряване на начина, по който може да оцените резултатите от вашите усилия - за мониторинг на правата на детето на местно ниво. Това е един много важен процес, тъй като ще ви позволи ясно да прецените напредъка си и в коя област трябва да положите още повече усилия. И - също толкова важно -  в коя сфера имате нужда от повече подкрепа. Без подкрепа от партньори, както на местно, така  и на национално ниво -  от държавните институции, гражданското общество, бизнеса, медиите и местни общности, вашата задача ще бъде много по-трудна. Вярвам, че всички заедно ще можем да мобилизираме още повече "приятели" на инициатива „Община, приятел на детето" - в България и в международен план.“ казаТаня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България. 

„Град, приятел на детето” е световна инициатива на УНИЦЕФ, в която участват над 800 града и общини. Нейната цел е да подпомогне прилагането на Конвенцията на ООН за правата на детето на местно ниво и да насърчи местните власти в осигуряването на максимално добри условия за развитие на всяко дете.  В България  инициатива „Община - приятел на детето“ вече обединява 17 български общини - Варна, Велико Търново Видин, Враца, Вълчи дол, Димитровград, Добрич, Козлодуй, Павел Баня, Петрич, Пловдив, Свищов, София, Раднево, Тунджа, Чирпан, Шумен.

 

 

За повече информация:

Жаклин Цочева, Комуникации, УНИЦЕФ България,
Тел.: +359 2 / 96 96 208
Факс: +359 2 / 96 96 209

 

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 190 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

Община-приятел на детето

01.10.2010 in Проекти

Това е град, община или друга система на местно самоуправление, активно ангажирана с правата на децата, a нуждите, ...

Чуй ме сега! Утре може да е късно.

01.06.2011 in Проекти

Ранното детско развитие включва цялата необходима подкрепа за детето от пренаталното му развитие до осмата му година, ...

Децата нямат право да гласуват, но имат право на глас

27.03.2013 in Проекти

27. март, 2013 г. Над 1 300 000 са децата на България. Те нямат право да гласуват, но имат право на глас. След ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.