„Госпожо, обичаме те“

27.07.2017 11:49

 

Нина Дончева е от любимите учители в ДГ „София“. Има десет години стаж като педагог, получавала е стотици детски прегръдки, не обича стереотипите и винаги търси различната гледна точка. Поради тези причини участва в инициативата на УНИЦЕФ, „Заедно от детската градина“, и има какво да разкаже за нея.

Като едно цяло

Участвам в инициативата на УНИЦЕФ от септември миналата година. В предишната детска градина имах дете със специфични нужди в групата и ми беше трудно да достигна до него. Сега е различно, тази програма разви в мен усещането за общност, а аз се опитвам да го предам на децата. Ние сме много хора с една цел. Това ме кара да се чувствам сигурна, защото работя със специалисти, способни да решат професионално всеки проблем. Минахме през изключително полезни обучения, организирани от УНИЦЕФ. Това ни помогна да развием емпатия. Разгледахме детайлно различни обучителни трудности, за да знаем как да реагираме при децата със специални нужди в дадени ситуации. За мен това беше важно и ценно – не само натрупах опит и знания, но получих и насоки къде да потърся допълнително информация, за да науча още нови неща.

В момента водя група от 34 деца, 2 от тях са със специфични нужди, а 8 имат говорни затруднения. Ако не беше тази програма и присъствието на логопед и психолог, не съм сигурна че щях да мога да се справя. Най-малкото чисто физически нямаше да успявам да обърна необходимото внимание на всички.  Истината е, че това е „машина“, която работи добре, когато усилията на всички нейни съставни части са насочени в правилната посока. Не само децата със специфични нужди имат напредък (И то какъв! Помощта на психолога и логопеда е незаменима). Останалите от групата се учат на толерантност – да приемат различните и факта, че те също имат право да живеят и да се усмихват.

Прегърни ме

Като всяко начало – и това беше трудно. Децата със специфични нужди страняха, но до един момент. Сега са важна част от нашата малка общност. Скоро едно от тях се престраши да прегърне друго дете от групата и дори му се усмихна.  Оттогава се случва всеки ден, стана нещо като традиция. Това означава, че имаме някакъв вид социализация, което е крачка напред за всички. В това число са и родителите. Тяхното участие е важно, защото играят главна роля в инициативата на УНИЦЕФ. Родителите на детето със специфични нужди могат да помогнат с информация какво отключва емоциите в него, кои са любимите му играчки, храна и занимания. Останалите е необходимо да възпитават толерантност в децата си, давайки своя добър пример. Това е начин обществото да свиква с теми, които се избягват от страх или по други причини. Трябва да се знае, например, че разстройствата от аутистичния спектър, не са заболяване, а просто различен поглед към света. В нашата малка общност като че ли успяваме, благодарение на програмата и защото всички заедно полагаме усилия децата със специални нужди да се чувстват обичани и да бъдат част от групата.

За игрите и „мухарите“

Всеки ден в ДГ „София“ е различен, емоционален и те учи на нещо. Разчитам на интуицията си в работата. Сутрин посрещам всеки от групата, интересувам се какво е настроението му, правя комплименти за прическа или нови дрехи. Държа на личния контакт, децата също са свикнали с моето внимание. Ние общуваме във всеки един момент, докато учим, рисуваме, пеем, лепим или играем на великани и джуджета… Понякога им пускам релаксираща музика и ги карам да си представят любими неща. Или ги поставям в ситуация – например въображаема врата, през която влиза фея с вълшебна пръчица, готова да изпълни всяко тяхно желание, и настава феерия от детски ентусиазъм. Обичам да ги провокирам да мислят, защото в тази възраст се оформят базови способности. Най-хубавото е, че децата със специални нужди следват ежедневния ритъм в градината заедно с останалите и се включват в повечето от заниманията.

След като почти година участвам в инициативата на УНИЦЕФ, мога да кажа, че „Заедно от детската градина“ е една вдъхновяваща идея, която сваля бариери, обединява хората и променя негативните нагласи. Вече усещам и виждам разликата с малките стъпки напред, които правим, но все още има върху какво да се работи. Колкото и трудно да е понякога обаче, обичта и енергията на децата ме зарежда и ми дава нови надежди. Имам тетрадка, в която „колекционирам“ забавните моменти от деня. Последните ми записки са от преди няколко дни – едно момиченце разказа как е ходило на море и са го хапали „мухари“. Много се смяхме.

Ролята на УНИЦЕФ - „Заедно от детската градина“

Инициативата „Заедно от детската градина“ бе стартирана в края на 2015 г. от УНИЦЕФ в България, с подкрепата на бТВ – и има за цел да допринесе за изграждането на приобщаваща и подкрепяща образователна среда в детските градини, която да гарантира пълноценното развитие на потенциала и талантите на всяко дете – с фокус върху децата със специфични потребности.

В дългосрочен план се очаква инициативата да допринесе за утвърждаването на детската градина като ключов елемент на приобщаващото образование, както и да засили нейната роля за ранното идентифициране на деца в риск от обучителни трудности и за ранна интервенция.

Участват 35 детски градини от четири области – Монтана, Сливен, София-град и Шумен. В рамките на две години се очаква близо 4,500 деца от пилотните детски градини да получат директна подкрепа и още близо 5,000 деца да бъдат включени в дейностите на партньорските организации. Около 500 учители и специалисти от детски градини ще преминат поредица от специализирани обучения и супервизия, а обучителната програма, разработена от международен консултант, ще достигне до много повече учители и специалисти.

Инициативата се осъществява съвместно с Министерството на образованието и науката.

*Историята е базирана на истински случай, но използваните изображения нямат пряка връзка с героите от историята.

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Най-големият урок в света

03.09.2015 in Проекти

Най-големият урок в света вдъхновява младото поколение за едно по-добро, по-справедливо и по-устойчиво ...

Заедно от детската градина

22.10.2015 in Проекти

bTV и УНИЦЕФ стартират нова социална кампания за децата със специфични ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

УНИЦЕФ: Най-уязвимите деца в България имат нужда от твоята подкрепа

31.05.2017 in Проекти

На 1 юни, Денят на детето, Детският фонд на ООН стартира дарителска ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.