H&M Foundation и УНИЦЕФ стартират ново партньорство за подкрепа на деца с увреждания в България, Перу и Уганда

30.11.2017 14:30

 

 

СТОКХОЛМ, 28 ноември 2017 г. - Днес H&M Foundation и УНИЦЕФ обявиха ново партньорство, фокусирано в подкрепа на децата с увреждания. Инициативата е на стойност 3,7 милиона щатски долара, а целта й е услуги за ранно детско развитие да бъдат предоставени на деца с увреждания и техните семейства през следващите три години 

През първите години от живота обичта, пълноценното хранене, защитата и стимулиращите дейности като игри, пеене и ранно обучение дават на малките деца възможно най-добрия шанс за оптимално развитие на мозъка. И все пак, милиони малки деца по света, особено такива с увреждания, са лишени от тези важни преживявания и растат в несигурна и нестимулираща среда.

"Когато мозъкът и тялото на малките деца са защитени от замърсяване и насилие, стимулирани са чрез обич, игри и дейности за ранно обучение и същевременно са подхранвани с отзивчива грижа и пълноценна храна, те имат най-добрата възможност да се развият напълно, да учат ефективно и когато достигнат зряла възраст да допринасят към икономиката и обществото, в което живеят.", казва ръководителят на отдел „Ранно детско развитие“ в УНИЦЕФ Пиа Брито.

"УНИЦЕФ благодари на H&M Foundation за отдадеността към каузата и предоставянето на животопроменяща подкрепа за малките деца, особено на момичета и момчета с увреждания." - Допълни Брито.

Инициативата има за цел да разшири съществуващите програми на УНИЦЕФ за ранно детско развитие в България, Перу и Уганда, за да ги направи по-достъпни и съобразени с потребностите на децата с увреждания и техните семейства. Около 20 000 членове на семейства и лица, които се грижат за деца в ранна възраст ще бъдат подпомогнати чрез здравни, образователни и социални услуги, за да могат да осигурят възможно най-доброто хранене, стимулиране и защита, от които се нуждаят децата.

"Чрез новото ни партньорство с УНИЦЕФ се надяваме да преобразим живота и бъдещето на хиляди малки деца с увреждания. Надяваме се, че тази инициатива ще вдъхнови частния сектор да инвестира в ранните години на децата, помагайки им да бъдат здрави, щастливи и способни да учат", заявява Диана Амини, глобален мениджър на H&M Foundation.

Подкрепата, предоставяна чрез партньорството на програмите за ранно детско развитие на УНИЦЕФ, ще спомогне за създаване на условия за ранно откриване на увреждания и затруднения  в развитието на бебетата и малките деца, като така ще се подобри шансът им да получат специализирани грижи от възможно най-ранна възраст. Създаването на по-широкообхватна система за подпомагане има за цел да намали дискриминацията, с която малките деца с увреждания могат да се сблъскат.

Предоставянето на най-добрите условия на малките деца с увреждания за постигане на оптимално развитие спомага и за значителното намаляване на разходите за специално образование, безработицата и институционализацията им.

Тази инициатива е най-новата в дългосрочното партньорство между H&M Foundation и УНИЦЕФ, които си сътрудничат от 2014 г. насам, за да осигурят качествено образование и възможности за ранно обучение за най-уязвимите деца.

РЕДАКТОРСКИ БЕЛЕЖКИ

За H&M Foundation  
H&M Foundation е частно субсидирана фондация, създадена от семейството на Стефан Першон, които са и основни собственици на компания H&M. Мисията на фондацията е да се създаде дълготрайна положителна промяна и подобряване на условията на живот, като инвестира в общности, хора и иновативни идеи. Чрез партньорството си с ключови организации по целия свят, H&M Foundation работи за промяна в рамките на четири приоритетни области: образование, чиста вода, равенство и защита на планетата. В допълнение, H&M Foundation може да осигури спешна помощ. От 2013 г. насам фамилия Першон е дарила 1,3 милиарда SEK (177 милиона долара, 144 милиона евро) на фондацията, с цел подобряване условията на живот на хора от цял свят. За повече информация, посетете hmfoundation.com и последвайте @hmfoundation в Instagram и Facebook.

За УНИЦЕФ  
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден − в над 190 държави и територии − за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме. За повече информация относно УНИЦЕФ посетете www.unicef.bg.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:  
Malin Björne  
PR & Communications Manager, H&M Foundation   
+46 70 796 39 75 
malin.bjorne@hmfoundation.com   
hmfoundation.com

Ingeborg Ekblom
Public Relations Officer, UNICEF Sweden
+46 70 995 59 16
ingeborg.ekblom@unicef.se

Жаклин Цочева
Директор Комуникации, УНИЦЕФ България 
029696207 
jtzocheva@unicef.org

Превенция на отпадането от училище

01.10.2008 in Проекти

Образованието в България заема челно място в ценностната система на българина, като този приоритет придоби още ...

Закрила на децата от насилие

14.09.2007 in Проекти

Насилието се очертава като един от основните проблеми, с който се сблъскват децата в България. Според официалната ...

Заедно от детската градина

22.10.2015 in Проекти

bTV и УНИЦЕФ стартират нова социална кампания за децата със специфични ...

УНИЦЕФ: Най-уязвимите деца в България имат нужда от твоята подкрепа

31.05.2017 in Проекти

На 1 юни, Денят на детето, Детският фонд на ООН стартира дарителска ...

NOVA и УНИЦЕФ обединяват сили в благотворителния телетон: „Бъди част от положителната промяна за всяко дете“

10.11.2017 in Проекти

Уникалният за България спектакъл под купола на цирк „Балкански“ ще се излъчи на живо в ефира на NOVA с водещи Ани Салич ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.